Meny
Kul/Bra att veta

Champagne och sekt – vad är skillnaden?

Champagne och sekt är beteckningar på mousserande viner som kommer från ett visst område och som framställs på ett visst sätt. Champagne är ett välkänt mousserande vin med gott rykte och används därför ofta som ett samlingsbegrepp för alla mousserande viner, vilket naturligtvis inte är korrekt. I den här artikeln förklarar vi vad som kännetecknar champagne och vad som skiljer champagne från sekt.

Champagne

heidsieck

Champagne Heidsieck Monopole

Beteckningen champagne skyddas av EU:s varumärkeslagstiftning. Det är bara mousserande viner som framställs i området Champagne i Frankrike som får kallas champagne. Dessutom gäller stränga regler för att säkerställa vinets kvalitet. Skördens storlek regleras av en myndighet och anpassas varje år efter rådande klimatförhållanden. Dessutom är det endast några få druvsorter av hög kvalitet som får användas vid framställningen av champagne. De druvor som används mest är Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Druvorterna Arbane, Petit Meslier och Pinot Blanc är också tillåtna men mycket ovanliga. Det finns också krav på att man ska använda den traditionella champagnemetoden ”Méthode champenoise” när man framställer champagne. Det innebär att man genomför en andra jäsning på flaska, vilket gör att det bildas kolsyra. Det finns naturligtvis också skillnader mellan olika champagnesorter. Det finns roséchampagne, Blanc de blanc (bara vita druvor), Blanc de noir (bara röda druvor) och champagne med olika mycket sötma.

Sekt

I Tyskland och Österrike är sekt en vanlig beteckning på mousserande vin av hög kvalitet. Framställningen av sekt omfattas också av många regler. Vinet måste innehålla minst 10 % alkohol och grundvinet och tillsatserna måste komma från samma vinregion. Det krävs ingen andra flaskjäsning vid tillverkrning av sekt, till skillnad från champagne. Vissa producenter genomför ändå en andra jäsning men kan då använda tankmetoden eller omtappningsmetoden. Omtappningsmetoden innebär att en andra jäsning på flaska genomförs men jästen avlägsnas inte på traditionellt sätt, genom så kallad degorgering, utan genom filtrering. I Tyskland används framför allt druvsorten Riesling och i Österrike även Grüner Veltliner.

Champagne och Tyskland har för övrigt en gemensam historia. I slutet av 1700- talet utvandrade några tyska vinodlare till Frankrike, vilket namnen på några av de största champagnehusen vittnar om – Bollinger, Heidsieck, Mumm och Krug.

I en kommande artikel kommer vi att förklara skillnaderna mellan champagne och andra mousserande viner som Cremant, Prosecco och Cava.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar