Meny
Vin & Mat

Enkelt och smakrikt. Överraskande men aldrig överarbetat. Det är det romerska köket.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi är Roms mest berömda fontän.

Enkelt, traditionsbundet, smakrikt – med bara färska ingredienser. Det romerska köket är av tradition enkelt och beskrivs ofta som ren ”fattigmanskost”. Men smakrikedomen saknas inte. Sättet att använda lokalproducerade ingredienser som tillreds färska är något som alla av dagens stjärnkrögare tagit till sig.

I regionen runt Rom hittar den matintresserade allt som behövs för att tillreda utsökta måltider. Här finns fisk från floden Tibern eller från havet, lamm från lokala fåruppfödare, grönsaker från kringliggande bondgårdar och ostar – som Pecorino och Ricotta – från gårdar på bergsluttningarna. I många typiska rätter ingår inälvsmat som njurar, lever eller tunga. Även det har en historisk förklaring. Efter slakt måste dessa delar säljas snabbt och billigt, vilket gav fattiga människor i städerna en möjlighet att äta kött.

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara – en klassisk romersk delikatess

Många maträtter har dessutom judiska influenser tack vare att det bott judar i Rom i drygt 2 000 år. De har bland annat inspirerat till fritering av grönsaker och gjort orientaliska ingredienser som pinjekärnor, kikärtor och russin till stående inslag i det romerska köket.

Två rätter som ger mersmak!

Vegetarisk zucchinigratäng på romerskt vis. Middag på en halvtimme med enkla, färska ingredienser – perfekt!

Du behöver följande: 1 msk olivolja, 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 500 g färska tomater, 500 g små zucchini, 2 msk ströbröd, 4 msk blandade, hackade örter som persilja och rosmarin, 1 msk hackade oreganoblad, 40 g färskriven parmesanost, 6 msk grädde eller crème fraîche, salt och peppar.

Hacka löken och vitlöken och stek i olivolja i en panna. Koka upp vatten och lägg i tomaterna. Ta upp dem när skalet börjar lossna, dra av skalet och skär bort stjälkfästet. Dela tomaterna grovt och häll ned dem i pannan tillsammans med de hackade oreganobladen. Krydda med salt och peppar och låt småputtra till en tjock sås.

Tvätta zucchinin och skär av ändarna, halvera zucchinin och strö över salt. Rör ihop 2 msk ströbröd, blandade örter, parmesanost och grädde till en tjock röra. Häll över såsen från stekpannan i en gratängform, lägg i zucchinihalvorna och fördela oströran på toppen.

Ställ in gratängformen i ugnen som förvärmts till 225–250 °C (gasugn nivå 5–6) och grädda ca 20–25 minuter.

Saltimbocca av torsk med vitvinssås. Här används fisk i stället för kalvkött – enkelt och gott!

Du behöver följande: 500 g torskfilé, 4 skivor lufttorkad skinka, salt, peppar, citron- eller limesaft, färsk gräslök, 4 blad färsk salvia, 2 schalottenlökar, lite smör, 200 ml grönsaksbuljong, 100 ml crème fraîche eller grädde, 50 ml vitt vin, olja, extra salviablad.

Krydda torsken med salt och peppar och pressa över rikligt med citron- eller limesaft. Lägg ett salviablad på varje filé och rulla in dem i en eller två skinkskivor. Värm ugnen till 50 °C. Hacka schalottenlöken och stek lätt i smör tills den blir glansig. Tillsätt vin efterhand och reducera ner vätskan till hälften. Tillsätt därefter grönsaksbuljongen och reducera igen. Tillsätt grädde och mixa såsen med en stavmixer. Smaka av med kallt smör, salt och peppar och ställ kastrullen åt sidan.

Värm upp oljan och stek de lindade fiskfiléerna varsamt i ca 5 minuter. Packa in filéerna i aluminiumfolie och lägg foliepaketen i den förvärmda ugnen (50 °C). Fritera resten av salviabladen i stekfettet från fisken. Värm upp vinsåsen igen utan att koka och skumma den med stavmixern. Häll sås på en tallrik, lägg på en fiskfilé och toppa med de friterade salviabladen. Servera med saltkokt potatis och njut – buon appetito!

Vi rekommenderar: Fontana di Trevi 2012

Fontana di Trevi är ett fräscht och aromatiskt vitt vin från området kring Rom. Denna cuvée doftar blommor och färska frukter och i gommen är vinet livligt men ändå harmoniskt. Detta vin passar utmärkt till sallader, antipasti och fisk.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi 2012

Inga kommentarer

    Lämna ett svar