Meny
Kul/Bra att veta

Cattin – Familjetradition i snart 300 år

AlsaceFamiljegården Cattin ligger i Alsace i Frankrike, ungefär en mil söder om staden Colmar. Colmar anses vara Alsacevinernas huvudstad. Staden är även känd för sina vackra gamla korsvirkeshus och är ett mycket populärt turistmål.

Vingårdens långa tradition av vinframställning sträcker sig tillbaka till 1720. Det var då den schweiziska familjens förfäder slog sig ner i Alsace och bland annat började odla vindruvor. 1850 bestämde sig dock Antoine Cattin för att bara ägna sig åt vinodling. Han startade verksamheten som sedan gått i arv till barn och barnbarn.

1978 övertog bröderna Jacques och Jean-Marie familjeföretaget. De kommande 25 åren förnyade bröderna hela verksamheten från grunden. De byggde två nya källare för framställning och lagring av vin, en modern anläggning för framställning och buteljering och utökade dessutom odlingsområdet med omkring 50 hektar. De båda bröderna ingick även partneravtal med andra producenter. De köpte vinstockar av andra vinodlare i närliggande områden med en yta på upp till 200 hektar. Jacques kom efter hand att bli ett välkänt namn inom vinodlingen i Alsace, dels på grund av sitt arbete på vingården och dels på grund av sina många uppdrag i kommunen (byns borgmästare, kommunstyrelsens ordförande) och inom vinframställningen i Alsace (ordförande för vinmässan i Colmar, ordförande för Crémant-förbundet i Alsace och medlem av vinbrödraskapet Saint-Etienne …)

Jacques Junior, som har samma förnamn som sin far, är utbildad agronom med inriktning på vinodling och vinkunskap och började arbeta på familjens gård 2007. Han har samlat på sig gedigen erfarenhet genom sitt arbete på olika vingårdar i Frankrike och i andra länder. Idag arbetar han tillsammans med sin pappa och farbror.

Frågor & Svar

till Jacques Cattin jr.Cattin

Vad är det som ger Alsacevinerna deras unika särart?
»Alsaceviner är rena viner där druvan och territoriet lyser igenom. Majoriteten av vinerna är sortrena och framställs inte i de traditionella franska ekfaten (Barriques). En perfekt Riesling ska vara torr, uppfriskande och fruktig.«

Vad gör er Riesling speciell?
»Rieslingen av årgång 2012 har tydliga mineraltoner och en välbalanserad smak. Druvorna växer på vinberg vid foten av Vogeserna, där den leriga kalkjorden i kombination med mycket sol ger fruktiga och eleganta viner. I vinkällaren pressas druvorna långsamt och musten förs vidare till jäsbehållarna med naturliga fall utan hjälp av pumpar. Det gör att inga aromer försvinner.«

Vilka principer styr din vinproduktion?
»Vi producerar vin med hänsyn till miljön och förutsättningarna. Det betyder att vi ständigt provar nya och bättre metoder. Samtidigt försöker vi bevara vår unika stil och den identitet som alltid präglat våra viner.«

Vad betyder familjen och traditionerna för dig?
»Min familj har producerat vin här sedan 1720. Givetvis är jag extremt stolt över att få föra arvet vidare och förvalta det åt kommande generationer. Jag vill att Cattin ska förbli en symbol för kvalitetsvin från Alsace. Namnet ”Cattin” ska ännu om hundra år vara på allas läppar. Familjen har alltid varit grunden för företagets utveckling och jag hoppas att den kan förbli det även i framtiden.«

Cattin Riesling 2012

Alsace A.O.C., Cattin Frères

Cattin Riesling

Cattin Riesling 2012

Med det här vinet har Jacques Cattin fångat fylligheten och mognaden hos den mest omtyckta druvan från Alsace. Doften är intensiv och fruktig med tydlig druvkaraktär och lätta apelsintoner. I gommen är vinet fylligt med stor mineralitet och fin friskhet. Syra och frukt balanseras harmoniskt med en lätt kryddig eftersmak. En Riesling från Alsace när den är som bäst!

Jacques Cattins fruktiga och friska Riesling passar perfekt till olika fiskrätter. Prova det gärna som matvin till kräftor eller som uppfriskande drink under ljumma sommarkvällar.

Prix d’Excellence Concours Général Agricole de Paris
till Cattin Frères

Inga kommentarer

    Lämna ett svar