Meny
Vin & Mat

Vin till grillad lax

Synen på vin förändras med tiden. Den tidigare grundprincipen att alltid servera vitt vin till fisk har luckrats upp och idag kan man även välja ett kraftigt rött vin beroende på hur fisken har tillagats. Pinot Noir har gått i spetsen för denna utveckling och är ett utmärkt val till grillad lax. Merlot eller en lättare Bordeaux passar också bra. Bland de vita vinerna är Weißburgunder ett säkert kort. Grüner Veltliner, ”unoaked” Chardonnay från Kalifornien eller Nya Zeeland och Riesling från Rhenområdet eller Australien är också lämpliga följeslagare till grillad lax.

Grillad lax med fänkål

Ingredienser (2 portioner):

2 fänkålshuvuden (ca 500 g)
100 ml grönsaksbuljong
2 laxfiléer med skinn (à ca 100 g)
2 tsk olivolja
1 näve röda vinbär (ca 15 g)
1 knippe salladslök (ca 125 g)
Salt
Peppar

1) Skölj fänkålen. Skär bort den gröna blasten och lägg den åt sidan. Putsa och dela fänkålen på mitten och skär den i tunna skivor.
2) Lägg fänkålen tillsammans med grönsaksbuljongen i en gryta, koka upp och låt sedan sjuda under lock på svag värme i cirka 8 minuter.
3) Skölj laxen och torka den väl under tiden. Häll olivolja i en grillpanna och hetta upp. Lägg laxen med skinnet uppåt i grillpannan och grilla på medelhög värme i 5 minuter.
4) Skölj och torka vinbären under tiden. Lägg 1 msk vinbär åt sidan.
5) Skölj och putsa salladslöken och skär den i ca 5 mm breda ringar.
6) Vänd laxfiléerna och grilla i ytterligare 3 minuter. Salta.
7) Blanda vinbären och salladslöken med fänkålsskivorna och låt sjuda i ca 2 minuter.
8) Smaka av med salt och peppar. Hacka önskad mängd fänkålsblast. Lägg upp grönsakerna, laxen och resten av vinbären. Garnera med fänkålsblasten.

Vi rekommenderar följande viner till:

Tarapaca Reserva Merlot 2011 Rüdesheim Berg Rottland Riesling Kabinett 2011

Inga kommentarer

    Lämna ett svar