Meny
Vin & Mat

Vin på restaurang

Spaghetti alla Carbonara

Det finns tre saker du bör tänka på när du beställer vin på en finare restaurang. Kontrollera flaskan, inspektera korken och be om att få smaka.

Kontrollera flaskan

Servitören kommer fram till bordet och visar dig flaskan för att försäkra sig om att du får det vin du har beställt. Fel uppstår oftare än man tror, speciellt på restauranger med en lång vinlista med många olika viner från samma producent och med liknande namn och etiketter. Om du har beställt en mycket gammal och värdefull flaska bör du försäkra dig om att den inte har några brister. Du bör kontrollera mängden vin i flaskan, importörens etikett, folien runt korken samt flaskans temperatur, vilket du enkelt känner med handen. (Vinets temperatur ska ligga något under vanlig rumstemperatur.)

Inspektera korken

Korken ger dig en uppfattning om vad som pågår inuti flaskan. På vissa fina restauranger lägger servitören korken på en liten tallrik eller på en servett för att du ska kunna inspektera den. Du bör kontrollera att det står samma producentnamn på korken och etiketten och om det har runnit vin längs korken. Ett vin kan vara bra även om det har runnit vin längs hela korken men sannolikheten för att vinet ska vara bristfälligt är större.

Be om att få smaka

Smakprovet är till för att avgöra om vinet har några brister. Ett vin kan ha olika typer av defekter och nedan kan du läsa mer om tre av dem. Lyckligtvis är viner sällan bristfälliga. När du har försäkrat dig om att vinet är felfritt kan du be servitören att hälla upp det i glaset.

Korkdefekt

Ett vin med korkdefekt har en unken doft som påminner om blött papper. Vinet går fortfarande att dricka men aromerna förstörs av den otrevliga doften. Vår näsa är mycket känslig för TCA. Du märker det när du luktar på ett vin med korkdefekt.

Vinet luktar som gelé

Om ett vin lagras på ett olämpligt sätt och utsätts för alltför hög temperatur under lång tid påverkas vinets smak negativt. När det händer får vinet en doft av gelé eller marmelad. Doften i sig behöver inte vara dålig men när du smakar på vinet kommer du att märka att smaken är platt och sur.

Oxidation

Ett vin kan oxidera om flaskan inte försluts ordentligt. När vin kommer i kontakt med syre bildas ättikssyra. Ett vin som har oxiderat känns igen på den sura lukten av äppelcidervinäger.

När du har läst den här artikeln är du väl förberedd inför ditt nästa besök på en finare restaurang. Och tveka inte att fråga servitören eller sommelieren om du är osäker på vilket vin som passar bäst till en viss maträtt. Det gör även riktiga vinkännare eftersom det är få som känner till vinerna och rätterna på menyn lika bra som restaurangens sommelier.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar