Meny
Vinets ursprung / Vinmakare

Robert Mondavi 100 år

Det finns nog inget namn som är så starkt förknippat med amerikansk vinkultur som Robert Mondavi. Vingården som bär hans namn ligger i Napa Valley, en timmes bilresa norr om San Francisco.

Robert Mondavi

Napa Valley och den angränsande regionen Sonoma Valley hör idag till de bästa odlingsområdena för premiumviner – inte bara i USA utan i hela världen. Det är bara ungefär tre procent av den totala skörden i Kalifornien som produceras i dessa båda dalar. Området ligger vid Stilla havet och här är klimatet mer växlande och marken kargare än i det varma och torra Central Valley. Det gör även att mognadsprocessen, då vinets aromer bildas, inleds senare. Dessa förhållanden innebär en stor utmaning för de producenter som är verksamma i dalen.

Robert Mondavi spelar en särskilt viktig roll i sammanhanget. Det finns nog ingen som har åstadkommit så mycket för vinodlingen i Kalifornien som han. Robert Mondavi hör till en av de viktigaste upplysarna i vår tid då vinets mystik avslöjats utan att dess förtrollande karaktär har gått förlorad. Hans engagemang för konst, musik och god mat har fått miljoner människor att bli riktiga livsnjutare – precis som han själv. Idag säljer Robert Mondavi Winery sina viner i över 80 länder runt om i världen.

Mondavis livshistoria påminner om en modern saga. En saga där hårt arbete, viljestyrka, tro, passion och självförtroende alltid spelat en viktig roll.

Robert Mondavi föddes 1913 i Minnesota som son till italienska invandrare. Han levde ett ganska vanligt liv – tills han fyllde 52. Det är en ålder då många människor redan har börjat drömma om livet som pensionär. Mondavi var far till tre barn och tillsammans med sin bror Peter drev han den gamla och väletablerade vingården Charles Krug Winery i Napa Valley som då precis som nu sålde medelmåttiga viner. Men en strid mellan bröderna som handlade om hur vingården skulle styras ledde till att Robert fattade ett viktigt beslut. Några år tidigare hade han besökt vindistrikten och dess restauranger i Europa och på den legendariska restaurangen La Pyramide i franska Vienne kom han i kontakt med det fina europeiska köket. Han hade ingen vidare smakkänsla på den tiden. Han var van vid sin mammas enkla och rejäla italienska mat men de fina vinerna tillsammans med god mat gjorde djupt intryck på honom. Mondavi bestämde sig för att producera fina eleganta viner i världsklass som främst skulle fungera som följeslagare till mat. Denna idé är än idag grunden i vingårdens filosofi.

På den tiden, i början av 1960-talet, hade vinerna från Napa Valley inget särskilt bra rykte och Robert Mondavi visste att om han skulle kunna ändra på det var han tvungen att gå sin egen väg. Han sålde sin andel i Charles Krug Winery för att kunna förverkliga sin dröm.

1966 grundades den nuvarande vingården Oakville i spansk missionsstil. En arkitektonisk fullträff. Idag tar vingården emot upp emot 300 000 besökare varje år. Det första vinet, en Chenin Blanc från 1966, såldes året därpå för två dollar flaskan. En stor framgång. Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och vingården har fått ta emot många internationella utmärkelser.

Oavsett om det handlat om jäsning i ståltankar eller om återgången till träfat, om hållbar och miljövänlig vinodling eller om skicklig marknadsföring genom samarbete med internationella partners ? på Mondavis vingård har man alltid legat steget före sina konkurrenter.

Vinproducenterna i Napa Valley har stor respekt för Robert Mondavi. På den tiden var det enkelt att ta reda på den bästa tidpunkten för vinskörden. Man väntade helt enkelt tills teamet på Robert Mondavi Winery började med sin skörd. Sedan var det bara att följa efter.

Idag är vingården en ikon inom amerikansk vinkultur med en fantastisk framgångshistoria som sträcker sig över 40 år. I år skulle Robert Mondavi ha fyllt 100 år.


Anniversary Selection Cabernet Sauvignon 2011

Anniversary Selection Cabernet Sauvignon 2011

California Robert Mondavi

> I trälåda med 12 flaskor

Cabernet Sauvignon är ett vin helt i linje med Robert Mondavis tradition och förståelse för vintillverkning. Mondavi ses som den stora förnyaren av vinkulturen i Kalifornien. I år skulle han ha fyllt 100 år och med anledning av detta har ett vin av noga utvalda druvor tagits fram i begränsad upplaga. Vinet har en intensiv fruktighet med saftiga plommon- och björnbärsaromer, fina kryddiga nyanser och en rostad ton som kommer från lagringen på ekträ. Det har sammetslena, mjuka tanniner och en mild final.

Begränsad upplaga!

„He (Robert Mondavi) fitted the standard definition of a genious better than anyone I know.” – Hugh Johnson

Inga kommentarer

    Lämna ett svar