Meny
Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Skillnaden mellan champagne och crémant

Våra kunder ber ofta om förslag på alternativ till champagne. Det finns naturligtvis många! I en tidigare artikel berättade vi om sekt. I den här artikeln kommer vi att presentera det franska alternativet crémant och beskriva skillnaderna mellan crémant och champagne.

Ursprung

Det är bara det mousserande vinet som framställs i regionen Champagne som får kallas champagne. Men det framställs naturligtvis mousserande vin i andra vinregioner i Frankrike också. Om ett mousserande vin – precis som champagne – får jäsa en andra gång i samma flaska som det ska säljas i får det kallas crémant.
De viktigaste crémantvinerna kommer från Alsace, Loire och Burgund. I dessa regioner är marken och klimatet annorlunda jämfört med i Champagne, vilket också märks tydligt på karaktären hos dessa mousserande viner.

Druvsorter

En annan skillnad är de druvsorter som används vid framställningen av vinet. Champagne framställs till 99 procent av sorterna Chardonnay, Pinot Noir och Meunier.
Vid framställningen av crémant används andra druvsorter beroende på region. I Loire används ofta Chenin Blanc och i Alsace används Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling och andra vita druvsorter. Så det är inte så konstigt att det mousserande vinet får en annan karaktär.

Framställningsmetoder

Man hör ofta att crémant framställs med samma metod som champagne. Det stämmer, om man bara syftar på flaskjäsningen. Men det finns också en viktig skillnad. Eftersom man tillsätter mindre socker när man tillverkar crémant är kolsyretrycket bara hälften så stort, vilket gör att det skummar mindre. Beteckningen gäller flaskjästa mousserande viner av AC-grundvin med en lagringstid på minst ett år, varav 9 månaders jäsning.

Det vanliga påståendet att det inte finns några skillnader mellan champagne och crémant stämmer alltså inte. Den som sällan dricker mousserande viner kan dock ha svårt att upptäcka skillnaderna – särskilt om man inte har möjlighet att jämföra dem direkt. Crémant är alltså ett prisvärt alternativ till champagne. Men med de riktigt fina champagnevinerna kan det inte mäta sig.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar