Meny
Kul/Bra att veta / Vinkunskap / Vintips

Kritiker och deras bedömningssystem

Vinvärlden är ett nära nog oöverskådligt kosmos. Det är svårt nog att reda ut begreppen i ett enda land. Ibland verkar ett enda odlingsområde räcka till som lärostoff för ett helt vinliv (tänk bara på hur komplext Bourgogne är). Därför är det absolut befogat att ta hjälp av vinproffs eftersom dessa specialister hjälper till vid vinvalet genom sina publikationer. Här hittar du ett urval av de viktigaste vinkritikerna, vinguiderna, vinmagasinen och vinhandböckerna tillsammans med en kort beskrivning och deras bedömningssystem.

Robert Parker (The Wine Advocate)

Robert M. Parker, Jr. är utan tvivel världens mest framstående vinkritiker. Sedan sin debut 1975 har han haft så stort inflytande på vinvärlden att ingen annan vinjournalist har överträffat det. De berömda parkerpoängen kan avgöra om ett vin blir en succé eller ett misslyckande. Trots all kritik mot Robert Parker och Wine Advocates provningsteam hör bedömningarna till de mest tillförlitliga omdömena om ett vins kvalitet.

Poängkategorier:
• 100–96 p: Extraordinärt
• 95–90 p: Utomordentligt
• 89–80 p: Över medel till väldigt bra
• 79–70 p: Medelvärdigt
• 69–60 p: Under medel
• < 59: Låg kvalitet

Stephen Tanzer’s International Wine Cellar

Stephen Tanzer är redaktör och utgivare av ”International Wine Cellar”, och har etablerat sig i USA som stor konkurrent till den allestädes närvarande Robert Parker. Nu för tiden är det många vinälskare som anser att han och hans team är mer kompetenta än Wine Advocate, och de flesta av dem har en kritisk inställning till Parker. Hur som helst är detta en anmärkningsvärt bra källa till tillförlitliga omdömen, eftersom de sällan eller aldrig är obegripliga.

Wine Enthusiast Magazine

Det amerikanska vinmagasinet ”Wine Enthusiast Magazine” grundades 1988 och är en av USA:s mest lästa vinpublikationer. Bedömningen sker liksom hos Robert Parker och Wine Spectator genom en 100-poängsskala, och dessutom delar provningsteamet ut omdömena ”Editor’s Choice”, ”Best Buy” och ”Cellar Selection”, vilka är USA:s viktigaste vinutmärkelser.

Wine Spectator

Wine Spectator är en av Nordamerikas största och viktigaste vinpublikationer. Den grundades i San Diego 1976, har dag sitt säte i New York, publicerar 15–18 utgåvor om året och har en mycket välskött hemsida. I USA anses Wine Spectator vara av lika stor vikt som Wine Advocate och International Wine Cellar. Bedömningen sker efter 100-poängsskalan och provningsteamet utgörs av internationellt renommerade vinkritiker, även om den mest prominenta av dem – James Suckling – har lämnat magasinet. Alla viner provas blint och omdömena är tillförlitliga. Stor betydelse har den årligen publicerade topp 100-listan, och vinerna i den listan blir i regel snabbt slutsålda.

Jancis Robinson

Jancis Robinson är världens mest kända vinkritiker och hon har lyckats underbygga sitt fläckfria rykte i flera decennier. Redan 1984 fick hon den legendariska titeln ”Master of Wine”, och hennes ”The Oxford Companion to Wine” är en oöverträffad vinencyklopedi som är unik och som räknas som vinlexikonet med stort V. Den välskötta hemsidan är en av de bästa webbplatserna som finns om vin. Bedömningen sker efter en 20-poängsskala där Jancis Robinson med brittisk stränghet sällan delar ut den högsta poängen. Allt från 16 poäng och uppåt kan man dock tryggt prova. Generellt sett är de omdömen som Jancis Robinson och hennes team delar ut omutbara och grundliga.

Hugh Johnson

sedan över 35 år ger engelsmannen Hugh Johnson ett värdefullt bidrag till vinkunnandet med sin pocketbok Hugh Johnson’s Pocket Wine Book‘. Och den här boken är fortfarande ett oumbärlig inslag i varje vinbibliotek. Hans alltid lika vårdade, mycket självbelåtna stil skiljer sig fortfarande angenämt från många alltför akademiska bidrag till ämnet vin. Bedömningen sker efter en skala med 1-4 stjärnor, och dessutom delar han ut färgade stjärnor till särskilt bra viner och anger vilken årgång som är drickmogen. På extrasidor hittar man ett lexikon över druvsorter, tips på vin och mat samt allmänna årgångsomdömen.

Decanter

Decanter är det viktigaste brittiska vinmagasinet och utkommer varje månad i över 90 länder runtom i världen. Den omfångsrika vinbedömningen sker med hjälp av ett stjärnsystem (1 till 5 stjärnor). Dessutom arrangerar magasinet varje år Decanter World Wine Awards och utser Decanter Man/Woman of the Year, som är vinbranschens mest prestigefyllda utmärkelse.

Gambero Rosso

Den viktigaste italienska vinguiden, som ges ut en gång året och ger en omfångsrik insyn på den italienska vinscenen. Man delar ut 1–3 glas, där det berömda omdömet ”3 glas i Gambero Rosso” är den ädlaste utmärkelse ett vin i Italien kan få. Dessutom tilldelas vingårdarna en stjärna per var tionde ”3 glas”-utmärkelse.

Guía Peñín

Guía Peñín av den spanska vinkritikern José Peñín är det årliga standardverket om spanska viner. José Peñín har ungefär samma status i sitt hemland som Robert Parker har i USA. Han är berömd för sina omfångsrika provningar, som tillhör de mest påkostade i hela vinvärlden. Bedömningen sker efter 100-poängsskalan, och dessutom ges ett allmänt utlåtande om årgången i de olika regionerna.

James Halliday Australian Wine Companion

James Halliday är Australiens mest framstående vinkritiker med mer än 30 års erfarenhet. Han har skrivit över 50 vinböcker och är dessutom författare till ”James Halliday’s Wine Atlas of Australia” och ”The Australian Wine Encyclopedia”. Han använder den internationella 100-poängsskalan för sina bedömningar, och dessutom delar han ut 3–5 stjärnor för en vingårds övergripande kapacitet. Han sammanställer även en årlig lista över de 200 bästa australiska vinerna och en allmän, mycket detaljerad bedömning av årgången i varje australisk vinodlingszon.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar