Meny
Vinregioner

Aromatiskt rödvin från Valpolicella

Mer än fruktigt: Italiens populära viner

I omgivningarna runt Verona, staden med den berömda opera-arenan, sträcker en av Italiens vackraste och mest berömda vinregioner ut sig: Valpolicella. Gardasjöns sydkust ligger inte långt borta och har alltid ett semesterparadis. Det är därför Valpolicella är ett av de första röda vinerna som semesterfi rare från Norden upptäckte i Italien. Och det är lika uppskattat än idag! Det är inte undra på eftersom det knappt fi nns någon annan region där man är så noga med att i första hand odla gamla italienska, regionala druvor som man sedan pressar till viner av hög kvalitet.

Valpolicella

Regionens viner pressas av druvorna Corvina, Rondinella och Molinara. En bra Valpolicella är fruktig och doftar av hallon, körsbär och viol. Regionens dyrbaraste rödvin är Amarone. För att framställa den torkar man efter skörden de bästa druvorna tills de har tappat minst en tredjedel av sin vikt. På så vis koncentreras druvornas smak och vinet som pressas ur dem är mäktigt med koncentrerade aromer. Ripasso framställs genom en liknande arbetskrävande metod. Man låter en bra Valpolicella jäsa tillsammans med jästresterna från Amaronen, vilket ger det fruktigt mjuka rödvinet dess intensiva smak och en kraftig struktur.

Vi rekommenderar:

Monte Zovo Amarone

Monte Zovo Amarone

Monte Zovo Ripasso

Monte Zovo Ripasso

Inga kommentarer

    Lämna ett svar