I en intressant artikel i Allt om vetenskap kan man läsa om vad som påverkar våra smakupplevelser. Varför tycker vi att mat och dryck smakar precis som den gör? Du vet säker att det är flera sinnen som samverkar för hur man uppfattar lukt och smak. Tungan kan urskilja fem grundsmaker, salt, sött, beskt, surt och umami*. Och i näsan sitter luktepitel som gör att du till exempel kan skilja mat från annan. Det blir extra tydlig när du är förkyld och täppt i näsan. Då är det betydligt svårare att urskilja smaker. Det finns också annat, till exempel temperatur och konsistens, som påverkar hur du uppfattar det du äter och dricker.
Men det är trots allt inte bara inte munnen eller näsan som är de viktigaste smakdomarna sitter. Smaken sitter i hjärnan. Även saker vi har lärt oss eller vad andra tycker och tänker påverkar hur vi upplever smaker.
Psykologen Adrian North lät 250 studenter provdricka ett rött och ett vitt vin samtidigt som de lyssande på musik. Fyra olika musikstycken spelades, allt från tyngre till lättsammare musik. Det visade sig att studenterna upplevde att vinerna hade ”samma egenskaper” som musiken. Alltså tung musik, tyngre vin.
I en annan undersökning, genomförd av Fransmannen Frederic Brochet, lät man 54 vinkännare testa två viner. Ett rött och ett vitt vin. Eller snarare, vad de trodde var ett rött vin. Egentligen drack de samma vin men i det vita vinet hade man tillsatt ett rött färgämne. Då försökspersonerna fick beskriva de olika vinerna använde de termer som är typiska för röda viner som till exempel ”röda bär”. Ingen av dem hade uppfattat att de drack ett vitt vin.
I ett annat försök lät man 57 vindomare smaka på två olika glas vin. Det ena sas vara ett Grand Cru och det andra ett enklare bordsvin. Men i glasen serverades samma vin! Testpersonerna bedömde det ”fina” vinet med ord som ”komplext” och det ”billigare” som ”svagt”.
Syftet med testet var att visa hur smakupplevelsen av ett vin påverkas av många faktorer. Brochet menar att det vi förväntar oss av ett vin kan vara en starkare kraft i vår bedömning än vinets egentliga fysiska egenskaper.
Källa: Allt om vetenskap. Vill du läsa hela artikeln? Här kan du läsa om fler spännande test som har gjorts och annat om just smkaupplevelser.
———-
*Umami, den femte grundsmaken. Upptäcktes av den japanske professorn Kikunae Ikeda . Han hittade en gemensam smaknämnare i sparris, tomat, ost och kött som inte kunde kopplas till någon av de fyra grundsmakerna. Umami är en speciell smak som kan liknas vid buljong och kött. Den fungerar som en smakförstärkare då den ger maten en fylligare och mjukare smak.
Källa: Mästerkocken
Inga kommentarer