Meny
Kul/Bra att veta

Ett mästerverk från det legendariska vinhuset Moueix

”Det här vinet rymmer tre generationers erfarenheter.”
Christian Moueix

Det finns nog inget namn i Bordeaux som klingar vackrare än familjen Moueix. Christian Moueix tog över företaget från sin far och leder det idag tillsammans med sin son. Han har bland annat fått flera av regionens vinhus i St.-Émilion och Pomerol att blomstra till internationella toppnamn.
Förutom det världsberömda vinet Pétrus står huset för enastående fina Bordeaux-viner. Det mångåriga, nära samarbetet mellan Alexander Margaritoff, vd för The Wine Company, och Christian Moueix har gjort det möjligt att producera en exklusiv Cuvée endast för våra kunder. Anledningen är att Jean-Pierre Moueix, husets grundare, skulle ha fyllt 100 år i år.

Hemort för världens mest berömda vin: Bordeaux

Från regionen i sydvästra Frankrike kommer några av världens mest berömda röda viner. Här, längs Gironde och runt staden Bordeaux, hittar vinodlare de perfekta förutsättningarna för att framställa högklassiga viner. Jordarna har ett lager kalksten och ovanpå det ett skikt av sand och grus, vilket gör att vinstockarna frodas. Regionens typiska Cuvée-viner framställs av minst två druvsorter, oftast Cabernet
Sauvignon och Merlot, ibland även Cabernet Franc. Det milda, jämna klimatet präglas av Atlanten. Vädret har ett direkt inflytande på kvaliteten på årgångarna, som kan skilja sig åt markant.

Maison Moueix Réserve 2010

Bordeaux A.C.

Årets vin 2013

Maison Moueix Réserve

Maison Moueix Réserve

Det här vinet med aromer av mörka frukter som björnbär och blåbär har Christian Moueix valt ut speciellt för The Wine Company. I gommen kompletteras de fruktiga tonerna av kryddiga accenter och en fin träton. Tanninerna är tydliga, men välbalanserade. I eftersmaken finns ett spår av lakrits som skapar en fin kontrast. Detta är ytterligare ett bevis för att vinhuset Moueix håller en utomordentligt hög klass. Denna kraftiga Bordeaux är perfekt till välkryddat, lättstekt nötkött eller till en köttfärslimpa med lök. Den passar även mycket bra till en ostbricka med mogna, kryddiga ostar.

”Årgången 2010 är storslagen i samtliga appellationer”
Robert Parker

”Jag är inte ensam om att anse att 2010 är vår tids STÖRSTA Bordeauxårgång”
Steven Spurrier

Inga kommentarer

    Lämna ett svar