Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta

Lambrusco – ett vin som tar revansch

Det finns viner som vid någon tidpunkt försvinner ur rampljuset. Lambrusco är ett sådant exempel. Det här italienska lantvinet var en gång i tiden populärt. Sedan blev kvaliteten allt sämre överallt, och vinet blev allt sötare och allt mer klumpigt. Därför är det förmodligen än idag så att de flesta som fortfarande minns det här namnet utgår från att Lambrusco är ett sött, rött italienskt pärlande vin som ger en sprängande huvudvärk. Det mesta av detta är fel.

En druvsorts härstamning och tradition
Namnet Lambrusco betyder vild druvsort. Och faktum är att olika varianter av Lambrusco – det finns ett sextiotal – hör till de sorter som odlats längst i Italien. Lambrusco kultiverades redan av etruskerna. Idag är Lambrusco kanske inte längre vild, men den är en lantlig druvsort som ger ett något rustikt intryck, med mycket frukt, endast lite tanniner och en lätt bitter ton. Den är robust, ger stora skördar, är glädjande alkoholsvag och var tidigare det italienska matvinet framför alla andra. Den oaktsamma hanteringen av kvaliteten ledde till att vinet längs vägen gick från torrt till sött, stilla och som Frizzante, alkoholreducerat och tappat på burk, tills Lambrusco fick ett så dåligt rykte att ingen längre efterfrågade vinet. Det här ödet delade Lambrusco med andra vinstilar som exempelvis Edelzwicker och även den tyska Spätlese, som så småningom endast exporterades som Liebfrauenmilch eller Blue Nun.

Lambrusco Traube Foto: Flickr / StoryTravelers

Lambrusco Druva
Foto: Flickr / StoryTravelers

 

Modern Lambrusco med kostnadskrävande metod
Det är tack vare en hel grupp duktiga producenter från Lombardiet, som har hållit fast vid den traditionella tillverkningen av Lambrusco och till och med förfinat framställningsmetoden ytterligare, som det här vinet sedan några år har fått en välförtjänt renässans. Kvalitetsvinerna kommer från fyra definierade områden: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Reggiano och Lambrusco Salamino di Santa Croce. För att man ska kunna framställa en förstklassig Lambrusco kyler man ned musten till 0 °C så snart druvorna har pressats. När man behöver en ny sats höjer man långsamt temperaturen på önskad mängd must och tillsätter jäst. Så snart vinet har rätt mängd restsötma avbryts jäsningen och vinet tappas upp. Den här metoden är kostnadskrävande eftersom musten måste lagras vid låga temperaturer under hela året. Men den bibehåller det som gör en bra Lambrusco så oemotståndlig: det unga vinets fruktiga friskhet.

En av de senaste årens viktigaste återupptäckter
Enligt oss tillhör Lambrusco de senaste årens viktigaste återupptäckter eftersom det är det perfekta sommarvinet: lätt, fruktigt, med endast lite tanniner och en saftig friskhet. Vinet, som man bör dricka lätt kylt, kan därför serveras till en hel sommarmeny. Det passar lika bra som aperitif som till antipasti eller grillat. Lunato från Medici Ermente är en av de torrare företrädarna för den här vinstilen, med en perfekt balans mellan sötma och syra på 8 gram. Därför är Lambrusco ett rent nöje!

/Christoph Raffelt
Hawesko, The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar