Meny
Druvsorter / Från jord till bord / Vinregioner

Nya Zeeland – efterlängtat resmål och ett fantastiskt vinland

Bland naturälskare är nog förmodligen Nya Zeelands två huvudöar drömresemål. Det gäller åtminstone för mig och även de flesta andra jag känner. Kombinationen av alpliknande bergsmassiv, tropiskt landskap, grön natur och pittoreska små städer är mycket fascinerande. Dessutom anses landets invånare ”Kiwis vara mycket avslappnade. Det här är goda förutsättningar för en mycket speciell resa. Om det inte vore för att Nya Zeeland ligger så långt bort och att det därför är så dyrt att resa dit. Därför har jag inte lyckats ta mig dit, utan måste istället hålla mig till reportage och något mycket konkret som vin.

Den nya zeeländska vinodlingens korta historia
Lika kort som Nya Zeelands historia som boplats är lika kort är den nya zeeländska vinodlingens historia. Precis som i andra koloniserade områden var det kyrkans folk som tog med sig de första druvstockarna till landet. De behövde odla vindruvor till sitt mässvin. Den första professionella vinodlaren var James Busby. År 1833 hade han med sig druvstockar från sitt föräldrahem i australiensiska Hunter Valley. Begränsningar för handeln och försäljningen av alkohol skapade dock problem för vinodlingen. Det blev till exempel inte tillåtet att servera vin på restauranger förrän 1960, och den fria försäljningen i snabbköpen dröjde ända till 1990.

I början av 1970-talet importerades nytt druvmaterial från Europa och den då populära Müller-Thurgau sin entré på Nya Zeelands vingårdar. Denna irrväg kan vi tacka en professor från Geisenheim. Han reste genom Nya Zeeland för att övertyga odlarna där om den här storskördande och tämligen själlösa nya sorten. Idag spelar druvsorten över huvud taget ingen roll längre. Den avlöstes istället av Chardonnay och därefter av Sauvignon Blanc. Med Sauvignon Blanc startade både den inhemska och internationella succén inom vinproduktion.

Myten Cloudy Bay
Detta kan vi framför allt tacka grundarna av vingården Cloudy Bay för. De som år 1985 grundade vingården (som fått sitt namn efter viken i Marlborough där det sägs att James Cook gick i land) hade i början av åttiotalet hittat en plats där det aldrig tidigare odlats vin. På sluttningarna vid Wairau River, som mynnar ut i Cloudy Bay, skapade man ett modernt vinberg och ett modernt vin. Den typ av Sauvignon Blanc man odlade här var fram till dess okänd över hela världen. Tack vare klimatet fick man en frisk, koncentrerad och krispig Sauvignon. Lika målmedvetna som grundarna var vid val av odlingsplats lika professionellt utvecklade de den internationella marknadsföringen av det nya zeeländska vinet. Cloudy Bay fick mycket snart en undantagsställning bland vinkännare, och utnämndes till världens bästa Sauvignon Blanc.

Druvsorter och områden
I och med den här succén fick hela vinlandet ett uppsving som håller i sig än idag. Hur många vingårdar det finns idag kan man inte säga. Branschen är endast delvis organiserad. Säkert är dock att beståndet av druvstockar har mer än trefaldigats och med sorterna Sauvignon, Pinot Noir och Chardonnay har man uppnått en kvalitetsvinodling på en nivå som praktiskt taget inte förekommit någon annanstans i en sådan omfattning. Fördelen för den unga vinnationen är att fel som andra har gjort har man kunnat undvika. Här har man istället haft möjligheten att fokusera mer hållbarhet, biodiversitet och ekologisk odling, som därmed har fått en annan betydelse och utbredning. Idag tillkommer fortfarande nya odlingsområden över hela landet.  Druvsorter som Riesling, Pinot Gris och Grüner Veltliner firar stora framgångar och de utvecklar på öarna en lika unik stil som den hos Sauvignon och Pinot. Dåliga viner från Nya Zeeland kan man egentligen inte tala om. Så här bra vinkvalitet hittar man knappast någon annanstans. Och tills jag lyckas besöka det här landet kommer jag förmodligen fortsätta att välja de viner vars friskhet hänför mig gång på gång.

C. Raffelt

Ur The Wine Companys sortiment rekommenderar vi denna Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, Sileni.

 

Sileni 2012 Suvignon Blanc

Sileni 2012 Suvignon Blanc

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar