Meny
Mattips / Vin & Mat

Vin till julmaten – funkar det?

Läs gärna våra tips på vin till julmaten 2014.

Snart är det återigen dags för årets stora mathelg. Många smaker, många olika maträtter. Äter du helst ett traditionellt julbord och vill prova vin till de olika rätterna? Testa något nytt istället för öl och snaps till maten. Att kombinera vin med alla de rätter som ett svenskt julbord erbjuder är ingen lätt uppgift. Men vi har försökt och här kommer våra förslag.

Köttbullar – Königschaffhauser Vulkanfelsen Spätburgunder Trocken
Köttbullar passar bra med ett lagom kraftigt rött vin med måttlig syra och mjuka tanniner. Ett tungt rött vin skulle ta över smaken av köttbullarna, därför behövs ett lättare och balanserat vin. En Pinot Noir från Tyskland eller Frankrike är därför ett utmärkt val.

Janssons Frestelse – Riesling 2012 Trocken Rheingau Weingut Robert Weil
Denna maträtt kräver ett friskt, saftigt och fruktigt vitt vin som ska passa bra med den krämiga potatisen såväl som till fisksmaken från anjovisen. Ett bra val kan vara en Riesling med mycket frukt och en balanserad syra som ger väl framträdande smak åt vinet, men som också tar fram den bästa smaken ur maträtten.

Lutfisk – Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2013 Marlborough Sileni Estates
Lutfisk är en speciell maträtt som också kräver ett speciellt vin. Eftersom rätten har en aningen pepprig och kryddig smak är en Sauvignon Blanc som inte är allt för torr ett bra alternativ.

Julskinka – Son Excellence Syrah 2012 Pays d’Oc IGP
Skinka passar bäst till ett milt men samtidigt inte för lätt rödvin. Denna Syrah från Languedoc är fruktig och mjuk, en charmör bland de franska lantvinerna. Vinet har en lysande körsbärsröd färg, en fruktig doft med inslag av ceder, och i gommen är det fylligt och runt. Ett harmoniskt vin med mjuka tanniner som är mogna och perfekt balanserade. Det smakar bra nu, men kan mogna ytterligare.

Sill – Della Torre Pinot Grigio 2012 delle Venezie I.G.T.
Att matcha vin till sill beror till stor del på vilken sås eller vilka kryddor som använts till smaksättningen av sillen. Vinet måste ha tillräckligt mycket syra för att mäta sig med syran i sillen, utan att det blir för mycket och syran i vinet tar över. Pinot Gris är därför en druva som ofta passar bra till denna typ av mat.

Prinskorv – Los Vascos Sauvignon Blanc
Korv är oftast en enklare maträtt som kräver en lätt, fräscht och fruktigt vin. Vinet måste också vara tillräckligt smakrikt för att mäta sig med styrkan i senapen som många äter till prinskorv. Los Vascos Sauvignon Blanc från Casablanca Valley i Chile är ett vitt vin som passar fint till korvens milda men ändå kryddiga smaker.

Gravlax – Chardonnay Private Selection Robert Mondavi
Lax är en mild och fin fisk som när den gravas balanseras av mer smakrika kryddor. En ekfatslagrad chardonnay är ett bra tips till lax, Chardonnay från Robert Mondavi passar utmärkt till gravlax.

Ris a la Malta – Champagne Sophie Baron Brut
Att servera Champagne till desserten är ett annorlunda och trevligt sätt att avsluta en måltid. Till en krämig och mjuk dessert som Ris a la Malta passar champagne ypperligt. Att servera champagne mot slutet är också ett bra sätt att pigga upp gommen efter en smakrik måltid.

 

Champagne Sophie Baron

Champagne passar till allt. Även till julmaten. Vi  rekommenderar den alldeles speciellt till de söta desserterna och chokladen. Här vår Champagne Sophie Baron till det ypperliga priset 179 kr.

1 Kommentar

  • […] Vin till julmaten – funkar det? | VinbloggVin till julmaten – funkar det? Läs gärna våra tips på vin till julmaten 2015. Snart är det återigen dags för årets stora mathelg. Många smaker, många …Se mer på hemsidan […]

    Svara

Lämna ett svar