Meny
Vinregioner

Sydfrankrike – rikt på historia, kultur och vin

Varje gång som jag tänker på Sydfrankrike ser jag bilder och känner dofter som jag minns från mitt allra första besök där. De präglar min bild av landet som jag framför allt längtar till när hösten gör sitt intåg och det är kallt och rått här hemma.

Languedoc landskap

Languedoc landskap

Personliga vinerfarenheter
Redan då, när jag deltog i en sommarspråkkurs i Sète, hyste jag sedan länge en stor kärlek till vin.  Och upptäckten av landskapen i Languedoc och Roussillon hör till de upplevelser som präglat den den här resan. Jag drack mitt första glas välkyld Picpoul de Pinet, det vita vinet som är typiskt för trakten, precis ovanför ostronbankarna i Étang de Thau – självklart med ett alldeles nyupptaget ostron och lite citron till. Jag vill hävda att det inte finns något bättre tillfälle för ett glas Picpoul än detta – förutsatt att man tycker om ostron. Lika tydligt minns jag vinprovningen i Abbaye de Valmagne, en romansk klosteranläggning som sekulariserades under den franska revolutionen. Sedan dess står det stora vintunnor i kyrkans sidoskepp, och om kvällarna glider stora fladdermöss ut och in genom de öppna kyrkfönstren. I en så romantisk omgivning smakar de här vinerna dubbelt så bra. Men de välsmakande vinerna från Sydfrankrike är emellertid inga semesterviner som man bara uppskattar när man är där. De alltför seriösa, alltför djupa och alltför uttrycksfulla för det.

Carcassonne

Carcassonne

Ett kulturlandskap präglat av vin
De druvsorter som jag stiftade närmare bekantskap med då uppskattar jag än idag: Grenache Rouge, Gris och Blanc, Rolle, Mourvèdre, Cinsault, Bourboulenc och Syrah. Namn som till viss del klingar lika arkaiska som landskapet känns där druvstockarna växer. Sydfrankrike, vars sluttningar sträcker sig ända till Pyrenéerna vid den spanska gränsen, är utan tvivel kargt.  Området påverkas av sommarens hetta, men samtidigt utgör den här trakten ett sällan skådat kulturlandskap. Till den här kulturen hör såväl det occitanska språket som de eleganta slott som uppfördes av katarerna, kättarna som kungen och påven förföljde. Till det här landskapet hör såväl de romanska klosteranläggningarna som Carcassonnes citadell, konstnärssamhällen som Coullioure och fiskhallarna i Sète. Landskapet och maten har sedan årtusenden präglats av vin. Olyckligtvis var Languedoc länge synonymt med framställningen av billiga massviner, som ofta till och med gjordes på druvsorter som egentligen inte hörde hemma här. Men det var länge sedan. Även i Languedoc har man tänkt över sina kvaliteter och sina styrkor. Dessa ligger utan tvivel i kvaliteten på de druvsorterna. Men lika mycket i de många olika jordarna, där det ofta växer mycket gamla druvstockar. De ger visserligen små skördar och utgör stommen i viner med stor aromatisk intensitet.

Garrigue, skiffer och det närliggande havet
Sällan ger viner ett så tydligt uttryck för det omgivande landskapet som de ursprungliga vinerna från Sydfrankrike. Man kan rentav känna smaken av ockrafärgen i det steniga landskapet, som ofta utgörs av granit, kalk eller skifferjordar. Dessutom känner man doften av garriguen, de typiska tonerna av timjan, rosmarin och kyndel.  Och man kan ana att vinerna inte växer så särskilt långt ifrån havet. För trots all sol, som gör att druvorna spricker innan de mognat, har vinerna alltid en tydlig friskhet som till viss del beror på mineraliteten i jorden, men som framför allt kommer sig av det närliggande havet, som ger vinbergen den nödvändiga nedkylningen nattetid. Om de här förutsättningarna läggs i händerna på en erfaren odlare kan egentligen inget annat än bra viner framställas här.

Det är den här sortens vin vars saftighet och mognad, vars friskhet och livliga fruktighet låter mig glömma den fuktgrå hösten och vintern. Och det är tonerna av örter och kryddor som låter mina tankar sväva bort och som gör varje klunk till en njutning.

Christophs vinrekommendationer:
Perfekt till fisk och skaldjur av alla de slag – Picpoul de Pinet
Sydfrankrikes terroir i ett enda vin – Terroir Minervois eller Terroir Saint-Chinian
Okomplicerat, saftigt, kryddigt och typiskt – Les Jamelles Limited GSM

Christoph Raffelt/ Hawesko, The Wine Company

Collioure

Collioure

 

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar