Meny
Druvsorter / Vin & Mat / Vinregioner

Piemonte ett av de vackraste vinlandskapen

Piemonte är nog ett av de vackraste vinlandskapen i hela Italien. Det högt belägna vindistriktet på Alpernas sydsida är hem åt legendariska viner som Barolo och Barbaresco, åt tryffel och färsk pasta, åt medeltida byar, borgar, gods, slott och den historiska staden Turin. Den lokala gastronomin och vinkulturen är dynamisk och levande samtidigt som man är väl medvetna om sina traditioner.

Eftersom landskapet är så kuperat är vinodlingarna små och genom arv fördelade på många ägare – precis som i Bourgogne. Här hittar man därför nästan inga industriella vinodlingar, utan vinet har en mycket lokal prägel och det mesta av arbetet sköts för hand.

Bergsområde med inslag av medelhavsklimat
Piemonte betyder ”vid bergets fot” vilket refererar till regionens läge vid Alperna. Vinerna härstammar från ett lite kyligare klimat som gör att de får en långsammare, jämnare mogningsprocess. Vinodlingarna är belägna på de kullar som kallas Langhe och som ligger mellan de liguriska Alperna och Po-slätten i regionens sydöstra del.

Det går inte att uttala sig entydigt om klimatet i Piemonte – i söder påverkas det av Medelhavets värme och i norr av Alperna med mer nederbörd, risk för frost och kyligare temperaturer.

På grund av det kuperade landskapet med dess olika jordar och klimatförhållanden skiljer sig vingårdarnas förutsättningar åt när det gäller mikroklimat och jord, vilket gör att man fokuserar på de olika fördelarna i respektive läge.

Landskap från Piemont

Landskap från Piemont
photo credit: x1klima via photopin cc

Kungarnas vin och kungen av italienska viner
Piemonte har sedan medeltiden lytt under furstehuset Savojen, och det var härifrån som sedan 1861 de italienska kungarna härstammade. På sina gods producerade de vin med de exklusiva franska vinerna som förebild vilka redan då var högt ansedda i Europa.

Deras Barolo blev snabbt en modedryck i Turin och strax därefter i hela Italien. Detta var kungarnas vin – och blev snabbt till kungen av italienska viner. Barolo framställs i den höglänta provinsen Cuneo runt orterna Barolo, Serralunga d’Alba och Castiglione Faletto.

Men även de andra vinerna från Piemonte är en del av en levande kulinarisk kultur och räknas till de stora skatterna i vinvärlden.

Vinerna från Piemonte framställs av en enda druvsort. Nedan följer en lista över de mest välkända inhemska vinsorterna som tillhör regionens imponerande samling kvalitetsviner:

Piemontesiska viner och druvsorter
– Moscato: Ur denna druva utvinns i området runt Asti ett lätt, lite sötare mousserande vin med intensiv arom.
– Cortese: Längst ned i södra Piemonte ligger vinorten Gavi, där ett spritsigt, torrt vitvin framställs av druvsorten Cortese, som går under namnet ”Italiens Chablis”. Det lagras inte på franska ekfat och har friska, klara fruktaromer.
– Arneis: Av druvsorten Arneis produceras främst i Roero ett torrt, aromatiskt vitvin, som känns fylligare, kryddigare och bredare än den lättare Gavi. Druvsorten lämpar sig för lagring i mindre träfat.
– Dolcetto: Vinet räknades tidigare som ett enklare vardagsvin men har numera ett gott rykte som ett fruktigt, lite rundare rödvin med bärsmak. Man lär sig att uppskatta den snabbt när man försöker dricka bara Barolo under hela semestern…
– Barbera: Även Barbera domineras av fruktighet, men är tack vare syran och aromen mer komplex än Dolcetton. Barbera finns som fin och fruktig liknande Valpolicella, men även koncentrerad och fatlagrad med tydliga tanniner.
– Nebbiolo: Av Nebbiolo-druvan framställs de mest framstående rödvinerna från Piemonte: Barbaresco och Barolo är långlivade och komplexa, har hög tanninhalt och måste mogna ett tag innan man kan njuta av dem. Aromerna sträcker sig från körsbär och viol till nejlika men man hittar även lite jordigare smaker. Traditionellt lagras de på större fat, men reformister (eller, beroende på inställning, modernister) som Angelo Gaja har lagrat sina viner i franska ekfat och framställt fantastiska viner.

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar