Meny
Vinregioner

Bodega Heredad de Aduna – två bröder och deras enastående vin.

Tvillingbröderna Oscar och Fernando Martinez Pascual de la Llana driver sin bodega Heredad de Aduna i den högt belägna lilla delregionen Rioja Alavesa. Vi har intervjuat dem om deras Reserva från årgången 2008, som lovordats i Robert Parker’s The Wine Adovocate.

.

Hur länge har ni varit i vinbranschen? Berätta lite om er privata historia och bodegans historia.
Vi har befunnit oss i vinvärlden sedan vi föddes. Vår far framställde vin. Det är vanligt att traditionen går från fäder till söner. Vad vi gjorde var att vi började kommersialisera våra viner. Det var för 30 år sedan. Vi gick i skola i ett kloster tills vi var 15 år gamla. Därefter studerade vi enologi och vitikultur. När vi hade studerat färdigt var vi tvungna att göra vår militärtjänstgöring. När den var klar 1987 återvände vi till vingården och började bygga om den från grunden för att få goda förutsättningar. Fernando ansvarar för bearbetning, lagring och buteljering. Och Oscar ansvarar för det administrativa. Men vi kan båda två utföra alla uppgifter.

Hur lyder er filosofi beträffande hållbarhet?
Vår fi losofi är att bevara och skydda miljön. Vi arbetar med ett integrerat odlingssystem. Det här systemet innebär att vi endast vidtar åtgärder mot svamp och andra skadeangrepp när vår vinodlingsingenjör rekommenderar det. Vårt mål är att vinstockarna ska bli bättre på att själva stå emot svamp och andra skadeangrepp. Vi använder organiskt gödningsmedel på våra vinodlingar vart fjärde år och när vi framställer vin använder vi inte artificiell jäst utan endast jäst från vinodlingarna för att bevara terroiren.

Hur ska ett bra vin från Rioja vara?
Ett bra vin från Rioja måste återspegla identiteten hos de byar som det kommer ifrån. Riojas framtida stil kommer vara en kombination av en traditionell metod för att lagra viner på ekfat samtidigt som fruktigheten från vinodlingarna bevaras, för att få en bra balans mellan båda delarna.

Er Rioja Reserva 2008 fick 91 Parker-poäng och kallas för en ”modern klassiker”. Exakt vad gör ni för att åstadkomma så här hög kvalitet?
Det första man måste göra för att få fram ett vin av hög kvalitet, är att investera tid och kraft på arbetet med vinodlingarna. Det andra är att ha ett bra kvalitetsprogram för bearbetningen av druvorna. Hur väl man lyckas lagra Crianza- och Reservaviner beror på ekfatens kvalitet. Vi testar ofta olika typer av trä för att komma fram till vilket som är mest lämpligt för att vinlagring. Och slutligen är det område där våra vinodlingar är belägna mycket bra, framförallt vid staden Samaniego.

Hur skulle ni själva beskriva era viner?
Våra viner har en mycket fin, rund smak, med lagom mycket syra och tillräckligt mycket träton för att den ska dröja sig kvar, men man kan samtidigt känna frukttonerna. Vår stil är runda viner med mogna fruktaromer. Det är en stil mittemellan den klassiska och en introduktion till moderna viner. Vår filosofi är att om ett vin är bra behöver man inte spara det, utan man bör dricka det. Vi är inga vinproducenter som tycker om att spara fina viner för länge, vi föredrar att njuta av de här vinerna direkt.

Vilken är ert favorittillfälle under vinåret?
Ett av de bästa tillfällena är skördesäsongen, eftersom man då får se resultatet av ett helt års arbete. Och ett annat favorittillfälle är nästa steg i skörden, bearbetningen av druvorna.

Rioja Reserva Heredad de Aduna 2008

Reserva, Rioja D.O.Ca.

Rioja Reserva Heredad de Aduna 2008

Rioja Reserva Heredad de Aduna 2008

Doften av det här djupt granatröda vinet är typisk för ett Rioja-vin. Den tydligt fruktiga karaktären kompletteras av en fin, kryddig ton som ger en speciell accent. I gommen är denna Reserva mogen och har en mjuk viskositet. Tempranillo-druvan utvecklar sina typiska aromer av plommonkompott och björnbär, och trätonen från fatlagringen är fint integrerad. De som uppskattar den klassiska, eleganta Rioja-stilen kommer garanterat att bli hänförda av bröderna Martinez.
Till ett så här fruktigt och kryddigt vin krävs något kraftfullt. Till exempel en rådjursstek med skogssvamp – eller varför inte mustigt marinerade spareribs med ugnsstekt potatis.

91/100 points
Robert Parker

Inga kommentarer

    Lämna ett svar