Meny
Vintips

Hur provar och bedömer man viner på Mundus Vini?

MUNDUS VINI lanserades år 2000 av förlaget Meininger Verlag i Neustadt an der Weinstrasse i den tyska regionen Pfalz. Med tiden har det kommit att bli världens största och mest betydelsefulla vintävling. Under två veckoslut i månadsskiftet augusti/september blir hela 6 000 viner provade, bedömda och eventuellt belönade med medaljer. Hur klarar man av att anordna ett sådant maraton, vem provar vinerna och hur går det till?

Mellan fredag och söndag under de två veckosluten provar omkring 140 vinexperter viner i lag om sju. Vinprovarna är naturligtvis handplockade och blir inbjudna – man kan inte ansöka om en plats. Vinprovningslagen tillsätts efter hur betydelsefulla länderna är, men varje land som företräds med något vin i tävlingen har även rätt att skicka vinprovare. Enligt traditionen kommer därför den största andelen vinprovare från de klassiska vinproducerande länderna, som

 

Mundus Vini  Källa bild: Mundus Vini,  Ralf Ziegler

Mundus Vini
Källa bild: Mundus Vini, Ralf Ziegler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frankrike, Italien och Tyskland, men även vinexperter från Turkiet, Libanon, Brasilien och Kina medverkar.

De viner som ska provas lämnas in och det spelar ingen roll om inlämnarna är odlare, föreningar, handlare eller importörer. Vem som helst kan mot en avgift sätta sina viner på prov vid MUNDUS VINI. Man måste dock lämna in två flaskor av varje vinsort för att möjliga fel som exempelvis den beryktade ”korksmaken” ska kunna uteslutas. Själva vinprovningen sker av tradition alltid i den stora evenemangshallen i Neustadt eftersom man behöver mycket plats på grund av all logistik.

Vinprovningen genomförs i blindo, vilket innebär att man före serveringen gör flaskorna oidentifierbara så att ingen ska kunna dra någon slutsats om deras innehåll. Dessutom hälls vinerna upp av serveringspersonal. Det enda vinprovarna vet om vinerna de provar är druvsort, årgång och restsockerhalt – under inga omständigheter ursprunget, för att inte tala om odlaren.

Alla vinprovare har för varje enskilt vin varsitt datorläsbart provningsprotokoll som de fyller i till punkt och pricka. Vinerna bedöms enligt de klassiska kriterierna färg, doft och smak, men även parametrar som potential spelar roll vid bedömningen. Samtidigt sammanställer vinprovarna en aromprofil för de provade vinerna, så att inlämnarna i efterhand med hjälp av ett diagram kan förstå varför laget bedömde ett vin som bra – eller mindre bra.

De ifyllda protokollen analyseras av en dator och vinprovarnas bedömning räknas om till poäng enligt 100-poängsskalan. Om ett vin får 85 poäng eller högre belönas det med en silvermedalj. Om det däremot får 90 poäng eller högre föräras det med en guldmedalj. Det finaste erkännandet ges till viner som lyckas få minst 95 poäng. Det finns nämligen en ”stor guldmedalj” och då spelar man i de stora vinernas mästarliga. Det är dock endast ett fåtal viner som får den här stora äran.

Och vinprovarna själva? De blir faktiskt också bedömda. Efter varje förmiddag får varje deltagare en utvärdering som visar hur väl den  egna bedömningen stämmer överens med resten av laget respektive hur mycket den avviker från det allmänna omdömet. De lag där de enskilda omdömena skiljer sig stort sinsemellan är naturligtvis inte till någon hjälp. Dessutom uppmärksammas på det här sättet mindre lämpliga vinprovare som inte kommer att få möjlighet att delta i Mundus Vini igen.

I det avseendet kan man säga att en vintävling inte kan bli mer objektiv och rättvis än den här, och MUNDUS VINI har därför med rätta skapat sig ett stort namn och därmed ett mycket högt anseende.

I februari 2014 anordnades för övrigt för första gången ytterligare ett MUNDUS VINI rum i Neustadt, för att odlare och producenter skulle få möjlighet att glänsa med medaljer redan under den betydelsefulla vinmässan Prowein i Düsseldorf.

 

Mundus Vini Källa bild: Mundus Vini, Ralf Ziegler

Mundus Vini
Källa bild: Mundus Vini, Ralf Ziegler

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I det avseendet kan man säga att en vintävling inte kan bli mer objektiv och rättvis än den här, och MUNDUS VINI har därför med rätta skapat sig ett stort namn och därmed ett mycket högt anseende.

I februari 2014 äger för övrigt för första gången ytterligare ett MUNDUS VINI rum i Neustadt, för att odlare och producenter ska få möjlighet att glänsa med medaljer redan under den betydelsefulla vinmässan Prowein i Düsseldorf.

Mer om Mundus Vini

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar