Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vinprovning / Vintips

Hitta rätt bland vinkritiker, vinpublikationer och vintävlingar

Hitta rätt bland vinkritiker, vinpublikationer och vintävlingar

Internationellt sett finns det tre kategorier inom poängsättning av viner; vinkritiker, vinpublikationer och vintävlingar. Men vilka av dem är de högst ansedda och på vilket sätt bedöms viner? The Wine Company visar vägen i vinvärldens poängsättningsdjungel och vilka utmärkelser som är väl värda att ha i åtanke.  

Att hitta rätt bland den stora mängd vinrecensioner, utmärkelser och medaljer som cirkulerar i vinvärlden kan vara en utmaning. Det finns dock ett antal internationellt erkända vinkritiker och publikationer som anses vara ett gott betyg att rankas högt hos, likväl som att vissa vintävlingar är mer prestigefyllda att vinna medaljer i än andra.

Sett till de internationella vinkritikerna så fyller de en viktig funktion med att ge en oberoende och trovärdig vittnesbörd om ett vins kvalitet. Ett exempel är en av de allra mest kända och inflytelserika vinkritikerna, Robert Parker, som gillar
viner som är fruktiga, ekiga, lena och kanske inte så eleganta. Viner som Parker recenserat visar hur många ”Parker-poäng” det har fått, och på en skala upp till 100 poäng är ett vin över 90 poäng i världsklass. Andra kända vinkritiker är engelsmännen Robinson, Spurrier, Broadbent och Johnsson som dock har andra preferenser och vinstilar.

Liksom det finns många fördelar med vinkritiker så finns även baksidor. En Kritiker som Robert Parker kan starkt påverka prisstrukturen; när ett vin får höga poäng, säljer det snabbt slut och blir därmed dyrt. Detta fenomen har kommit att
kallas för ”Parkerization” och innebär att en del vinproducenter som försöker skapa vin för att få många Parker-poäng, istället kan bidra till att vinvärlden förlorar i mångfald. Det är därför viktigt att tänka på att vinkritikers personliga preferenser till viss del präglar vinerna de poängsätter.

Utöver enskilda vinkritiker är vinpublikationer som italienska Gambero Rosso och engelska Decanter också inflytelserika. Här skriver olika vinkritiker utlåtanden om viner, och att poängsättas högt i dem är också ett väldigt Gott betyg för ett vin.

När det kommer till vintävlingar så har de börjat spela en allt större roll på senare år, till viss del för att de upplevs som mer transparenta än enskilda kritikers recensioner. De mer seriösa är certifierade av OiV, International Organisation of¨Vine and Wine, och då finns regler för hur tävlingarna ska arrangeras. Idag har det blivit allt mer vanligt att vinproducenter och återförsäljare märker ut på vinflaskan när ett vin har vunnit medaljer i en
vintävling.


Att det finns medaljer och poängsättningssystem gör att de som är vinintresserade kan hitta riktigt bra viner som sticker ut på marknaden. Så länge man vet hur man läser sig till ett bra omdöme är detta ett bra sätt att hjälpa vinkonsumenterna på, säger Therése Engström Bollweg, Marketing manager på The Wine Company.

 

Faktabilaga
The Wine Companys guide till ett urval av högt ansedda internationella vinkritiker, vinpublikationer och vintävlingar

Internationella vinkritiker
Robert Parker kan ses som en av världens mest framstående vinkritiker. Sedan sin debut på 70-talet har Parker haft så stort inflytande inom vinvärlden att ingen annan vinkritiker har överträffat det. Han har publicerat sina vinomdömen i The Wine Advocate och är grundaren av ett poängsättningssystem för viner, kallat 100-poängsystemet, där ett vin automatiskt får 50 poäng och sedan upp till 100 poäng.

Andra vinkritiker med välkända namn är engelsmannen Hugh Johnson, som i över 35 år bidragit till vinkunnandet med sin pocketbok Pocket Wine Book. Även engelsmännen Michael Broadbent, Jancis Robinson och Oz Clarke är framstående vinkritiker. Amerikanen James Suckling citeras även han ofta i vinsammanhang, som till exempel The Wine Spectator, liksom australienske James Halliday.

Utvalda
exempel på högt poängsatta viner hos The Wine Company:

Robert Parker:
Rioja Alta 2001 (96/100)
Lytton Springs  (93+/100)

Gerhard Eichelmann:
Riesling 2012 Trocken Moselweingut vonOthegraven  (4 stjärnor)

Internationella vinpublikationer
Några andra internationellt erkända vinpublikationer att hålla i minnet är spanska Guia Penín och italienska Gambero Rosso där en rad olika vinkritiker skriver. I den fransktalande vinvärlden förlitar man sig främst på recensioner i vinguiderna La Revue du Vin och Bettane & Desseauve. I dessa guider anges ofta att vinet har fått ett visst antal poäng i exempelvis Gambero Rosso, eftersom det inte nödvändigtvis är en specifik vinkritiker som står bakom omdömet. Falstaff är ett ledande österrikiskt magasin känt för sina kvalitetsrecensioner.

Utvalda exempel på högt poängsatta viner hos The Wine Company:

The Wine Spectator
Champagne Guy Charlemagne (90/100)
Château de Saint Cosme 2009  (94/100)

Gambero Ross
Vigneti di Montegradella 2007 (2 av 3 glas i betyg)

Falstaff
Rotschild Merlot 2012 (best buy)

Château Bel Air Despagne Réserve 2009 (90/100)

Prestigefyllda vintävlingar och medaljer
I Europa är det framför allt fyra vintävlingar som har stor, internationell betydelse; International Wine Challenge (IWC) i London, AWC i Wien samt de tyska tävlingarna Mundus Vini och Berliner Wine Trophy. Mundus Vini, AWC och IWC äger rum årligen och Berliner Wine Trophy arrangeras två gånger per år.

Utvalda exempel på
viner hos The Wine Company som vunnit medaljer i vintävlingar:

Berliner Wein Trophy
Baroncello Valpolicella 2010  (guldmedalj)

Mundus Vini
Champagne Sophie Baron (guldmedalj 2012)

International Wine Challenge (IWC)
SonExcellence Syrah 2012  (guldmedalj)

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar