Meny
Röda viner / Vintips

Premiär i samband med jubileet: Premium Rotspon

Alexander Margaritoff

Det är Alexander Margaritoff själv som har valt ut Reserve-faten till denna Premium Rotspon inför jubileet. Hans far grundade Hanseatisches Wein & Sekt Kontor i Hamburg år 1964. Än idag ligger passionen för fi na viner och känslan för traditioner företaget varmt om hjärtat.

År 2014 fi rar Hanseatisches Wein & Sekt Kontor i Hamburg, dit även The Wine Company hör, sitt 50-årsjubileum. Ett utmärkt tillfälle att erbjuda er en mycket speciell Rotspon i form av en jubileums-cuvée som buteljeras helt enligt traditionen i hansastaden. Från våra partners i Sydfrankrike har vi valt ut speciella fat med viner från utvalda lägen och transporterat dem till Hamburg. Druvorna till denna Cuvée har vuxit i det varma medelhavsklimatet. De har uppnått den optimala mognad som ger ett extra mjukt och elegant rött vin. I Sverige säljs det här vinet naturligtvis endast av The Wine Company.

Uppskattad och efterfrågad sedan flera hundra år

Speicherstadt

Den berömda Speicherstadt i Hamburg med sina handelshusen. Det var hit faten med Rotspon levererades.

Rotspons historia sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. På den tiden förde Hansan, handelsförbundet för köpmännen i området runt Nord- och Östersjön, det redan då mycket omtyckta franska vinet på fat sjöledes till städerna i Norden. Vinet transporterades och lagrades på små träfat som var precis så stora att de ändå kunde hanteras av en enda arbetare. Först när vinet kommit fram till hansastäderna tappades det upp på fl askor i handelshusen. Denna sedvänja har bevarats genom århundradena. Än idag är Rotspon en specialitet som skattas högt av vinkännare och vinälskare.

Premium Rotspon Réserve Jubilée 2011

Pays d’Oc IGP

rotspon

Denna Premium Rotspon är ett mörkrött skimrande, fruktbetonat vin med intensiv bouquet. Det doftar av körsbär och svarta vinbär och en aning av karamell och vanilj. Träaromerna förblir diskreta. Inledningen är fyllig och mycket fruktig. Precis som sig bör med ett fint rött vin stannar det länge i gommen och har en intensiv och rund smak. Aromerna präglas av mogna druvor. Denna Reserve Jubilée förenar den pikanta kryddigheten från druvan Syrah och den kraftiga frukten från den sällsynta druvan Marselan. Den senare utgör 50% av Cuvéen och har lagrats länge på träfat.
Ett vin som det här passar perfekt till mörk fågel, till exempel ugnsstekt anka fylld med apelsin, äpple och gråbo.

90 points
Falstaff Wine Guide

1 Kommentar

  • Jan Lindström
    2016-09-30 at 11:41

    Ett friskt härligt vi som passade mer än väl till mix grill med med grönskar i folie. XXXX

    Svara

Lämna ett svar