Meny
Röda viner / Vinets ursprung / Vingårdar / Vintips

Storartad renässans för klassiska viner: Feudi di San Gregorio

LacrymChristiFeudiGregorio
Knappast någon har betytt mer för vinbranschen i Kampanien de senaste årtiondena än Feudi di San Gregorio. Namnet kan härledas till påven Gregorius den store, under vars ledning vinbergen i byn Sorbo Serpico odlades upp. På den här platsen ligger idag vingården Feudi San Gregorio. Vinerna utmärker sig genom en speciell traditionsmedvetenhet: Antonio Capaldo och hans VD Pierpaolo Sirch satsar på
druvsorter som är typiska för regionen.

Tack vare det hårda arbetet på vinbergen och i vinkällaren har den ursprungliga karaktären hos vinerna från Vesuvius sluttningar återupptäckts och antagit storartade uttrycksformer. Näst intill bortglömda sorter odlas här återigen och de små skördarna pressas
med skonsamma metoder. Vinerna från Feudi di San Gregorio är så unika att de med jämna mellanrum får utmärkelser vid internationella tävlingar och av namnkunniga kritiker. Dessutom uppskattas de av vinälskare över hela världen!

LacrymChristiFeudiGregorio2Vinerna från Vesuvius sluttningar anses vara antikens “Grand Crus”. Redan romarna uppskattade de uttrycksfulla aromer som uppstår i den luckra och mineraliska vulkanjorden. Solen och den milda luften från den närliggande Neapelbukten ger en frisk mognad, och de nattliga vindarna kyler ned druvorna, vilket ger syra.

Kampanien

Mytisk terroir: Lacryma Christi

Namnet Lacryma syftade under antiken på de safttårar som hängde från druvorna när de var mogna. Senare lade regionens munkar till myten om Kristi tårar: Jesus utgöt de här tårarna när Lucifer störtades från himlen efter att ha trotsat Gud. Tårarna fuktade Vesuvius sluttningar – och gav vinerna och frukterna där den gudomliga inspirationen. Så uppstod namnet Lacryma Christi.

Press & Priser

“Italiens bästa vingård”
Italienska sommelier-sällskapet 2013
“5-stjärnig vingård”
(högsta betyg)
“Enastående producent, utomordentlig kvalitet”
Robert Parker’s The Wine Advocate
“Feudi di San Gregorio har under de senaste 20 åren präglat bilden av Kampaniens vinlandskap mer än någon annan vinkällare”
Gambero Rosso


Lacryma Christi Rosso 2012

 

 

Lacryma Christi

Lacryma Christi

Vesuvio Rosso D.O.C Feudi di San Gregorio

Ett elegant vin som skimrar med ungdomliga purpurreflexer. Doften påminner om blåbär och torkade körsbär, timjan och nejlikor. I gommen är det livligt med en fin struktur av mogna tanniner och behagligt saftigt. Ett fint rött vin med de aromer som är typiska för södra Italien: Mycket frukt och en behaglig kryddighet. Druvorna till vinet var perfekt mogna när de skördades och hade fått mycket sol.

Guldmedalj
Berliner Wein Trophy

Inga kommentarer

    Lämna ett svar