Meny
Mattips / Vin & Mat

7 viner till påskmaten

pask-bild

Påsken är en stor mathelg och ofta står ägg, lamm och olika typer av laxrätter på vårt påskbord. Men vilka viner passar egentligen bäst till dessa rätter? Här nedan har vi listat de bästa vinerna till den klassiska påskmaten!

 

 

 

 

Till lamm:

monte-zovo-amarone

1. Monte Zovo Amarone 2009

Denna Amarone har en intensivt rubinröd färg och en mjuk bouquet. Den lätt bittra smaken påminner om marsipan, sura körsbär, mogna plommon och körsbär. Passar utmärkt till påsklammet!

Vinet var en vinfavorit i vårt kundpaket under hösten 2013. Läs mer här.

 

2. Lübecker Rotspon Grande Sélection 2009lubecker-rotspon-grande-selection

Ett ypperligt Bordeauxvin med fyllig blomma och lång eftersmak som passar perfekt till lammsteken.

Så tycker våra kunder:

”Ett helt underbart vin med mycket doft och smak, passar till det mesta. Till för den som gillar smakrika viner med fatkaraktär”

 

Till gravad lax:

3. Blue Ocean Sauvignon blanc 2011blue-ocean-sauvignon-blanc

Vinet har alla de egenskaper som är typiska för en Sauvignon Blanc fast med rak och diskret syra. Doften präglas av krusbär, citrusfrukter, fläder och akacia. Smaken är klar, rak och har en diskret syra.

 

Till sill:

4. Königschaffhauser Vulkanfelsen Grauburgunder 2012konigschaffhauser-vulkanfelsen-grauburgunder

Vinet måste ha tillräckligt mycket syra för att mäta sig med syran i sillen, utan att det blir för mycket och syran i vinet tar över. Ett bra förslag är vin från Weissburgunder-druvan som har en klar fruktarom från äpple och citrusfrukt med rak final.

 

Så tycker våra kunder:

Ur min första provkollektion från The Wine Company. Det här vinet stannar kvar i minnet, som ett av de bästa vita viner jag upplevt. Kommer att beställa mer. Är ingen egentlig vinkännare, men tyckt vinet hade en väbalanserad syra och friskhet, som jag inte tröttnade på.


 Till lax:

5.  Cuvée Prestige 2012cuvee-prestige-2012

Till de flesta fiskrätter passar ett torrt och fruktigt mousserande vin. Cuvée Prestige 2012 har en fruktig doft av äpple, päron och citron och utpräglad mineralitet. Servera kylt, runt 10-12 grader. Perfekt till laxpuddingen!

 

Till ägg:

6.  SANKT URBAN Riesling 2012sankt-urban-riesling

Enligt branschorganisationen Svenska Ägg konsumerar vi hela 2000 ton ägg under påskveckan och vi är nog många som tycker att vin är både festligare och godare än öl som ofta rekommenderas till äggrätter. Som tur är fungerar ett torrt, friskt vin perfekt till ägghalvor med majonnäs som ofta dukas upp på våra påskbord.

Så tycker våra kunder:

Det blir inte mycket bättre än så här för denna typ av vin.

 

Till choklad:

7. Kracher Trockenbeerenauslesekracher-trockenbeerenauslese

Det går utmärkt att kombinera fin choklad och vin. Till choklad som försetts med fruktaromer passar ädelsöta viner som Sauternes, Barsac eller Trockenbeerenauslese. Denna Trockenbeerenauslese doftar aprikos och karamell och förenar sötma och färsk syra på ett enastående sätt. Så, fyll påskäggen med fin, god choklad!

Vill du veta mer om vin- och choklad i kombination? Läs mer här!

 

1 Kommentar

  • […] Planerar du att bjuda på påskbuffé i år? Glöm inte att god mat förtjänar ett gott vin, här kan du läsa mer om vilka viner som passar till påskmaten.  […]

    Svara

Lämna ett svar