Meny
Kul/Bra att veta / Mattips / Vin & Mat

Vin till vegetarisk mat

Det är ingen regel, men när det kommer till mat och dryck säger vi ofta att rött kött passar bäst att servera ihop med ett rött vin och till vitt kött fungerar ett vitt vin bättre. Men vilket vin passar då bäst till vegetarisk mat? 

I Sverige har antalet vegetarianer ökat de senaste åren och nu har så många som var tionde svensk gått över till att helt utesluta kött i sin kost. Denna för många kanske nya vana innebär en omställning även när det gäller vilken dryck som passar att servera till måltiderna.  Det är kanske inte längre lika självklart vilket vin som lyfter maten så som ett runt rött vin kan anstå en oxfilé eller hur ett vitt vin kan berika en kryddig fiskgryta.

Smakerna styr

Vegetarianer föreslås vanligen välja ett vitt vin till maten då det är en etablerad föreställning att vitt passar bättre till vegetarisk kost än rött – som möjligen är än mer förknippat med en specifik sorts mat. Men sanningen är att samma regler gäller för vegetarisk mat som när du väljer vin efter vilket kött som serveras. Till rätter som är rika på sötma passar det bra med ett fruktigare vin och äter du en rätt rik på syra är det bästa alternativet ett syrligt vin. Syrlig mat och ett friskt, mineraliskt vin kompletterar varandra på ett angenämt sätt och i kombination jämnas smakerna ut.  Det har med andra ord inte någon större betydelse vad du egentligen serverar för mat, det du bör tänka på är vilka smaker som styr– sött, salt, surt eller beskt.

Många grönsaker är rika på den femte smaken kallad umami som i kombination med vin kan få vinet att smaka beskt och metalliskt.  Produkter som är rika på umami är till exempel tomater, avokado, soja, spenat och svamp.  För att undvika att vinet får en obehaglig strävhet är det bra att tänka på att få in mer syra i maten som väger upp den bittra framtoningen. Till rätter som är rika på umami passar det bättre med ett syrligt vitt vin, tänk på att undvika strävt rött vin som i kombination med umami lätt kan få den där oangenäma beska smaken.

Har du svårt att hitta ett passande vin kan du alltid börja med att utgå från rättens karaktär. Är det mycket smaker i maten kompletteras måltiden bäst med ett fylligt och smakrikt vin, och är maten av en lättare karaktär fungerar den bäst i kombination med ett lättsammare vin.

Viner efter maträtt

Till en smakrik gryta baserad på baljväxter är ett kraftigt rött vin att föredra. Vin på druvor som Shiraz eller Cabernet Sauvignon fungerar bra då de har en utmärkande fyllighet och kraftig smak. Red River Shiraz från Australien har sidenmjuka tanniner och är ett utmärkt val att servera till en mustig gryta med sin runda och saftiga karaktär.

1407D65A78BA1300AD00

Château Font Freye

Till salladen med mycket grönt passar det bäst med ett lättare, gärna lite fruktigt, vitt vin eller en flaska rosé. Eller varför inte prova ett gott mousserande vin? Tänk på att naturligt beska grönsaker som rucola eller grön paprika kan ta fram även det beska i vinet, så basera gärna det gröna i salladen på ingredienser med rundare smaker. Serverar du en sallad med avokado, nötter och ost fungerar en klassisk Domaine Les Estagnols Sauvignon Blanc mycket bra då detta vita vin är behagligt mjukt och lätt i smaken.  Föredrar du ett rosévin är Château Font Freye ett bra alternativ som gärna får serveras till en sallad baserad på grillade grönsaker, då vinet karakteriseras av sin lätta friska smak och doftar av örter. Ett mousserande vin fungerar både som stämningshöjare och som ett bra komplement till en sallad med mycket fräschör. Pröva exempelvis en flaska Conte Amato Rosato i kombination med en kall sallad en varm sommarkväll.

Nu till våren och sommaren är det lockande att ge sig ut i trädgårdarna och tända grillen. Grillade vegetariska spett eller grönsaker grillade i folie går bra ihop med ovan nämnda Château Font Freye om du vill dricka ett rosévin. När grönsakerna serveras med grillyta i kombination med ost eller svamp behöver du inte välja ett lika lätt vin som när du serverar en sallad med mycket råa grönsaker. Testa istället ett vitt vin med mer kryddighet, som en flaska Chateau de Fleys. En frisk Chablis som präglas av mineraliska nyanser. Det finns även röda viner som fungerar bra ihop med marinerade grönsaksspett, ett bra val är en flaska Montebuena, ett mjukt Riojavin med milda tanniner.

Monte Vecchio Chianti Riserva

Monte Vecchio Chianti Riserva

Till en pasta med tomatsås kan du gärna välja ett rött vin med något mindre kraft och strävhet. En Chianti med mjuk smak och behaglig kryddighet är Monte Vecchio Chianti Riserva som är perfekt i kombination med en smakfull pasta inspirerad av Italien.

Asien-inspirerade rätter komponeras bäst med lite kraftfullare vita viner som kan utmana curry- och chilidominansen. Pröva gärna Gewurztraminer Cuvee Presite, med fruktaromer av mogna druvor, eller exotiska Urmeneta Chardonnay från Chile vars fruktiga smakfullhet går bra ihop med de skarpa kryddorna. Ett tredje vin med mycket arom och fruktighet som går bra ihop med den starkare maten är The Wild Olive Chenin Blanc från Sydafrika.

Ekologiska viner

Att vara vegetarian behöver inte innebära att du anammat ett helt igenom miljömedvetet tänk, men vill du slå ett extra slag för miljön finns det många goda ekologiska viner att välja emellan.

L’Oustalet 2012 (Vin de France, rouge Famille Perrin)
Vinet L’Oustalet är ett okomplicerat franskt rött vin. De saftiga aromerna kommer från druvsorten Grenache, den mjuka känslan i gommen kommer från Merlotdruvan och den fina kryddigheten från Syrah och Mourvèdredruvor. Vinet passar till exempel bra att servera ihop med grillade grönsaker och en vegetarisk risotto.

La Félicité 2012 (Sable de Camargue IGP)
Vinets lätta smak förstärks ytterligare av den väl inbäddade syran. Aromer av röda bär, körsbär och citrus ger en lång uppfriskande avslutning. Rosévin passar ofta bra ihop med vegetarisk mat, servera gärna med en fräsch somrig sallad eller grillspett bestående av haloumi och grönsaker.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar