Meny
Druvsorter / Kul/Bra att veta / Om The Wine Company / Vin & Mat / Vinprovning / Vintips

Sockersöta bubblor och sköna historier

Ohlala, vilka härliga viner vi har provat idag. Christelle, The Wine Companys vinexpert, guidade oss hela vägen från Nya Zeeland, till Italien, Spanien, Frankrike och sen återigen vidare overseas. Det sista stoppet gjorde vi på tysk mark. Christelle är fransyska så det här med kärleken till vinet kommer, om inte med modersmjölken, så i alla fall från att leva och växa upp i ett land där vin och mat är lika vanligt som att köa i Sverige. Idag presenterade hon många av de nyheter som vi har i vår sommarkatalog, som fortfarande är så ny att den fortfarande doftar trycksvärta.

Sparkling Sauvignon Blanc
Först ut provade vi ett spännande vin från Nya Zeeland och den kända producenten Sileni. Du känner säkert till den här tillverkaren om du köpt vin hos oss tidigare. Men här har vi inte en ”vanlig” Sauvignon Blanc. Utan en i bubblande form. En riktigt bra sparkling. Champagne har en alldeles speciell doft  och man tänker att det kanske är det som når näsan då man doftar på vinet. Icke. Det här vinet doftar precis som en Sauvignon Blanc av exotiska frukter och mogna druvor och det känns härligt lätt och krispigt i gommen. Vi tycker att de här bubblorna passar utmärkt till skaldjur, hors d´ouvres och som terassvin.  Finurlig är också korken som gör att du kan återförsluta flaskan, stoppa in den i kylen och njuta av den ett par dagar till. Fint.

Dagens sötaste bubblor
Sen kommer vi till dagens absolut sötaste bubblor. Inte sött som sötsliskigt utan sött för att vinet har en härlig roséfärg och flaskan med dess etikett är snygg bara att se på. En bra gå-bort-present i sommar. I glaset har vi en Cava, Villa Conchi Brut Rosé. Den har en undebar rosa färg, är lite ”stenig” och passar utmärkt som aperitif eller tillsammans med tapas. Den här cavan kommer från ett vinområde som ligger i närheten av Barcelona. Vi tipsar – gör en avstickare från Barcelonas myllrande gränder nästa gång du reser dit. Inte långt utanför staden ligger regionens vackra vinodlingar som verkligen är värd att lägga lite tid på att upptäcka.

 

villa conchi monte zovo rosato

Rosé med guldstänk
Mer rosé men nu utan bubblor. En Rosato från Monte Zovo i Italien och det är lite kul eftersom vi tidigare haft röda viner från just den här producenten. I glaset kommer du att känna av vinets mineralitet och vi enades om att det här vinet passar utmärkt till en lätt sommarsallad. Har dessutom fått en fin guldmedalj i Concours Mondial Bruxelles.

100% syrah i glaset
Vi stannar kvar i Europa men tar ett hopp till Frankrike och här är Christelle verkligen hemma. Hennes uttal av vinnamn, regioner och odlare är självklart mycket bättre en resten av gängets och man kan inte ta fel på inlevelsen. Så vi provar ett vin från Rhône och producenten Paul Jaboulet Aîné. Vinet är 100% syrah. Och det märks. På färgen, i näsa och i gommen. Klar violett färg, kryddig och pepprig. Ett bra sällskap till det du grillar i sommar, som till exempel lamm eller nötkött. Paul Jaboulet Aîné var tidigare ett familjeföretag men tillhör nu en större vinproducent. För ett tiotal år sedan var vinerna från Paul Jaboulet inte i bästa form men med en ny ägare och den kvinnliga oenlogen Frey har man lyft vinerna och nu tillverkar man riktigt bra kvalitativa viner här.

Sol hela dagen
I Italien provar vi en Primitivo. I USA kallar man Primitivo för Zinfandel men ursprunget till druvan hittar man i Italien. Ognissole är ett vin gjort på 100% Primitivo. Det har fått mycket sol och just Ognissole betyder ”sol hela dagen”. Alkoholhalten ligger på 14,5% men trots det är vinet inte tungt eftersom alkoholen är fint integrerad i vinet. Ett glas fullt med körsbär, dunkla frukter, kryddor och örter. Vinet kommer att bli rundare och mjukare med åren och ett tips är att dekantera vinet om du dricker det nu. Det här vinet gifter sig bra med kötträtter men framförallt med hårdostar som Parmesan och Comté.

A feel good wine och gömda skatter
Vi fortsätter overseas. I Kalifornien och Sydafrika. Här har vi två viner som båda bär på intressanta historier. Från Kalifornien och Delicato Family Vineyards presenterar vi Belle Ambiance. Ett rött vin som har en mix av tre druvor. Merlot, Syrah och Zinfandel. Ett mjukt, fruktigt och lite kryddigt vin. Den här vinfamiljen hade som ambition att buteljera skön stämning på flaska. Och det är ungefär vad Belle Ambiance betyder.

”…During 80 years of winemaking, we enjoyed many perfect moments here under the shade of its ancient oak tree relaxing, watching the sun set and basking in the mood with friends and a glass of wine. We created this luscious rich, indulgent Red Wine to share this feeling with you”.
(Delicato Family Vineyards)

 

bella ambiance label

bella ambiance label

Från Sydafrika kommer en Cabernet Sauvignon/Merlot från vintillverkaren Meerestein. Det här doftar klassisk Bordeaux. I näsan mogna bäraromer, svarta vinbär och noter av ek. Meerstein var namnet på ett holländskt handelsskepp som gick under utanför Kap år 1702.  Och än idag finner man skatter från skeppet och därför valde man just det här namnet på sin vingård. I det vin man tillverkar, och i varje flaska, döljer sig en skatt.

Ett vin som passar som aperitif och till dessert
Vi avslutar med ett vitt vin. Kanske inte så vanligt eftersom vi precis har provat lite tyngre röda viner. Rekommendationen blir att neutralisera med Silenin (och spotta – det är trots allt en provning) och sedan prova en Riesling Spätlese. Varför? Jo, om vi börjar med det här vinet har man svårare att ta upp och känna aromerna i de andra vinerna. Så vi neutraliserar…gärna med Silenin. Sen är det också så att det här är ett vin som man gärna dricker till desserten och ostarna och kommer således att hamna på bordet efter både förrätt och varmrätt. Christelle tycker trots allt att det kan fungera som en aperitif. Det är ju bara att testa sig fram.

Det är första gången vi har en Riesling Spätlese i vårt sortiment. Ordet spätlese betyder sen skörd. Den här kommer från Prinz von Hessen. Etiketten är inte den mest spännande, men traditionell och innehållet i flaskan är desto mer intressant. Vinet kommer från Rheingau, ursprunget för Spätlese och vingården har gått i arv i hela 800 år. Här har vi ett vin fullt av erfarenhet, en Riesling med fruktig sötma och härliga aromer.

 

/ Therése Engström Bollweg

Har du fått katalogen? Om du inte har ett exemplar av katalogen kan du beställa den hos oss. Det gör du här.

 

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar