Meny
Druvsorter / Kul/Bra att veta / Vin & Mat / Vinregioner / Vintips

Syditalien – kvalitetsviner från ursprungliga druvsorter

Om du verkligen vill lära känna landet där citronträden blommar så ska du inte resa till Sydtyrolen, Gardasjön, Rom eller ens till Toskana. I stället ska du bege dig till södra Italien där citrusdoften vilar som en slöja över allt på ett sätt du aldrig tidigare upplevt. I Kampanien, Basilicata, Chilento, Apulien och på Sicilien doftar hela landskapet. Dessa platser bjuder på hänförande naturupplevelser, gamla kloster och borgar, fantastisk mat och enastående viner framställda av druvor som du aldrig tidigare har hört talas om.

Kampanien – doldis i vinvärlden
Runt Neapel, vid foten av Vesuvius och längs Amalfikusten, vid Pestum och på Monte Vulture odlas idag en mängd olika druvsorter.  Många av dem är helt okända för oss. Vi kan vår Sangiovese och Montepulciano, men vem har hört talas om Greco di Tufo, Aglianico del Vulture, Fiano di Avellino eller Coda di Volpe? De är bara några exempel på urgamla druvsorter vars anor ofta går tillbaka ända till de gamla grekerna. Under många år brydde sig ingen om de här sorterna. Från Italiens ”fattighus” i söder hämtade man på sin höjd exotiska frukter, men få intresserade sig för de andra unika skatterna som den vackra regionen har att bjuda på. Det har förändrats. Inte minst sedan några vinodlare återupptäckte de urgamla druvsorterna och började att producera viner som omedelbart blev till kritikerfavoriter världen över. Ett bra exempel är den djupröda Aglianico som källarmästaren hos Feudi di San Gregorio format till ett av Italiens mest prisade viner. Idag ser vi åter potentialen hos de gamla druvsorterna och många har under de senaste tjugo åren investerat i vinodlingen i området och därmed satt sitt avtryck på Italiens vinkarta.

 

 

Vinodling på Sicilien

Vinodling på Sicilien

 

 

I Apulien slår hjärtat för Primitivo och Negroamaro
Något mer kända är vinerna från Apulien. Regionen längst ned vid den italienska stövelspetsen återupptäcktes något tidigare än närbelägna Basilicata och Kampanien. Men även här har man länge nöjt sig med att producera kvantitetsvin på fat utan att ta vara på kvaliteten hos fina druvor som Primitivo eller Negroamaro. Och även här finns fler skatter att upptäcka. Känner du exempelvis till Nero di Troia eller Verdeca? Sakta men säkert återtar dessa druvor sina rättmätiga platser i rampljuset. En viktig inspiration är vingården Torrevento vars odlingar breder ut sig i skuggan av den imponerande borgen Castel del Monte. Här produceras sedan flera år kvalitetsviner som ofta uppmärksammas i vinguiden Gambero Rosso.

En siciliansk vinjätte på väg att resa sig
Det är svårt att föreställa sig att man på den här fruktbara ön med en flertusenårig vintradition under lång tid bara producerade enkla fatviner eller vin till vinäger. Förändringen kom först på åttiotalet när man dels återupptäckte några av de gamla druvsorterna, dels började experimentera med internationellt kända druvor som Syrah, Merlot och Chardonnay. Idag delas marknaden mellan stora, hypermoderna och kliniskt rena vinerier och små lokala vinodlingar i gamla, branta terassodlingar på vulkanen Etna eller i öns sydligaste spets där man idag återupplivar gamla traditioner som jäsning i tvåörade lerkärl, s.k. amforer. I spannet däremellan finns vingårdar som Donnafugata där man valt att kombinera vinlära med tradition och satsar stort på gamla druvsorter. Den främsta druvan för röda viner är öns inhemska stolthet Nero d’Avola (”den mörka från Avola”), men även andra sorter som Nerello förtjänar att uppmärksammas. Nerello, som föredrar ett lite svalare klimat, växer bäst runt Etna där man kan skörda druvor av mycket hög kvalitet. En annan relativt ljus druva som länge förde en undanskymd tillvaro är Frappato. Tillsammans med Nero d’Avola ger den ett doftrikt vin och det enda på Sicilien som uppfyller kraven för den högsta officiella kvalitetsstämpeln DOCG. Vi syftar givetvis på Cerasuolo di Vittoria. Lika vackra och välljudande är namnen på öns inhemska vita viner: Zibbibo, Inzolia och Grillo. Med en cuvée av tre andra gamla vita druvor – Ansonica, Cataratto och Grecanico – producerar vingården Donnafugata vinet Damarino som förkroppsligar allt det sköna med det sicilianska landskapet. Det har en överväldigande friskhet som verkar livgivande. Det för tankarna till solen och det sicilianska köket och det får oss att vilja uppleva mer av den hänförande vinvärlden i södra Italien.

/C.Raffelt

Viner:
Lumá Nero d’Avola 2012
Ognissole Primitivo 2012
Feudo Arancio Rosato 2013

Inga kommentarer

    Lämna ett svar