Meny
Druvsorter / Vinets ursprung / Vinmakare

Gerard Bertrand – från rugby till fina viner

För 30 år sedan var det knappast någon som intresserade sig för den vackra regionen Languedoc i Frankrike. Man har visserligen odlat vin här i nästan 3 000 år, men det är endast ett fåtal som har varit intresserade. Detta har under det senaste kvartsseklet förändrats gradvis tack vare ett fåtal pionjärer som har satsat stort på vinkvaliteten och tagit den till nya höjder. En av dessa engagerade och kvalitetsinriktade pionjärer är Gerard Bertrand.

Det råder inget tvivel om att Gerard Bertrand har haft en anmärkningsvärd karriär. Under 10 år var han en av Frankrikes bästa rugbyspelare, en sport som faktiskt har kultstatus i Frankrike. Knappt hade han hunnit sparka av sig sportskorna förrän han vände elitidrottens glamourösa värld ryggen, upptäckte sin stora kärlek till vin och slog sig ned i Languedoc. 1992 grundade han sin första, men inte sista, vingård – vilket hans historia bevisar. Hans mission är att blåsa nytt liv i den vackra, romantiska och för vinodling så lämpliga regionen.

Gerard Bertrand (Image source: weinlog.de / hawesko)

Gerard Bertrand (image source: weinlog.de / hawesko)

Gerard Bertrand framställer dock inte bara helt enastående viner. Han har utforskat de olika delarna av Languedoc, undersökt de olika terroirerna och etablerat vinberg som, genom att han har planterat Languedocs klassiska sorter, till fullo har kunnat visa upp sin individualitet och mångfald.

Idag står namnet Gerard Bertrand för ett stort antal terroirtypiska viner som är mycket uppskattade av många vinvänner runtom i världen just tack vare sin autenticitet. Hans medarbetare kallar honom dessutom ibland för ”konstnären”. Men den revolutionerande och dynamiska vinmakaren nöjer sig naturligtvis inte med detta. Sedan millennieskiftet har han steg för steg ställt om till biodynamisk eller ekologisk vinodling, vilket i hans vision för vinframställningen ännu närmare i samklang med naturen.

Gerard Bertrand kommer visserligen från en idrott som säkerligen inte kommer att vinna Nobels fredspris, men hans outtröttliga engagemang i Languedoc och den höga kvaliteten på hans viner har däremot lett till att hans ”L’Hospitalitet” var det enda rödvinet som serverades under Nobelfesten i Stockholm i december 2013. Vilken ära.

Vin från Gerard Bertrand: Gérard Bertrand Terroir St. Chinian 2009

Inga kommentarer

    Lämna ett svar