Meny
Druvsorter / Från jord till bord / Vin & Mat / Vinregioner

Mellan flintsten och svarta vinbär

Byarna Sancerre och Pouilly Fumé är hemvist för Sauvignon Blanc

Från Gamay till Sauvignon Blanc
Den som besökte de pittoreska vinbyarna Sancerre och Pouilly-sur-Loire i Loiredalen för drygt 150 år sedan möttes av helt andra druvsorter än vi gör idag. Då dominerades de mjukt böljande vinbergen längs floden av Gamay och Pinot Noir. Idag har Gamay nästan helt spelat ut sin roll, medan Pinot fortfarande odlas till fruktiga och doftrika röda viner och roséviner. Dagens mest kända druva i de två orterna är utan tvekan den vita sorten Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc blev populär under sjuttiotalet och har behållit sin dragningskraft allt sedan dess. Den stora populariteten har medfört höga priser och gjort att efterfrågan ofta överstiger utbudet.

Vitt vin
Sauvignon Blanc är en aromatisk druva som räknas till Cépage Noble, dvs. de ädlaste druvsorterna i världen. Vinerna som produceras här är typiskt franska med mycket frukt och ungdomlig karaktär. Klimatet och jordarterna gör vinet svalt och ger det en grön framtoning. Därmed skiljer det sig mycket från sauvignonviner i den nya världen som sedan slutet av åttiotalet framför allt präglas av den nyzeeländska stilen. Sancerre och Pouilly påverkas både av närheten till Atlanten och av det kontinentala klimatet. Området är relativt svalt och fuktigt, vilket förutsätter en stor noggrannhet i vingården. Om avkastningen från vinstockarna blir för stor och Sauvignondruvan skördas för tidigt smakar vinet av nyslaget gräs och grön paprika. De gröna tonerna är typiska för druvsorten, men kan snabbt övergå till en genomträngande och obehaglig bitterhet. För att Sauvignon Blanc ska komma till sin fulla rätt måste den skördas i rätt tid. De gröna tonerna med en svag bitterhet kombinerat med en hög syra och tydlig mineralitet är uppfriskande och gifter sig väl med de bäriga aromerna av krusbär och svarta vinbär.

 

Vinodlingar i Sancerre

Vinodlingar i Sancerre

Terroirens betydelse
I vingårdarna runt den lilla byn Sancerre förekommer tre olika jordformationer som sätter sin tydliga prägel på vinerna, i synnerhet viner som odlas i endast en typ av jord. I väster består jorden huvudsakligen av kalkmärgel. Här produceras de kraftigaste vinerna som ofta lagras på träfat och får en burgundisk karaktär. Mellan området i väster och sluttningarna runt byn förekommer mycket makadam och kalksten. Jorden här påminner om de närbelägna regionerna Chablis och Champagne. Vinerna som produceras här är mer subtila, medan vin från odlingar i byarna kännetecknas av samma flintsten som viner från området runt Pouilly-sur-Loire. Den lätt brända doften av eldstål mot flinta som genomsyrar vinet har även givit namn till området – Fumé betyder just rök. Runt Pouilly är kullarna mjukare, området är mindre och mer orört. Här lagras vinet i de berömda träfaten som ofta förknippas med klassiska franska Sauvignon Blanc.

Crottin de Chavignol och Sancerre – a match made in heaven
Inte långt från Sancerre ligger den lilla byn Chavignol vackert inbäddad i Sauvignonvinbergen. Härifrån hämtas druvor till Sancerre, men det orten är mest känd för är något annat. I Chavignol produceras sedan lång tid en speciell getost vid namn Crotin. Det är en liten, rund och fast getost med en fetthalt på minst 45 %. Osten ska mogna i minst tio dagar, men många ostar får ligga upp till fyra veckor. En ung Crotin avnjuts bäst med en frisk Sancerre, medan den mognare och lätt gulnade varianten passar perfekt ihop med en ekfatslagrad Sauvignon. Sancerre eller Pouilly-Fumé passar dessutom bra till alla rätter med ljust kött, ljus fond och örtiga såser. Andra matrekommendationer är ädelfisk och skaldjur, i synnerhet musslor, som tillreds med senap, kapris eller citron.

C. Raffelt

Sauvignon Blanc-druvans ursprung
En historisk tillbakablick visar att sorten omnämns under sitt historiska namn Fiers redan 1534 av den franske poeten Francois Rabelais. Då placeras druvan i Loire. Under 1600- och 1700- talen odlas den där liksom i Bordelais. Under namnet Muscat-Sylvaner förekommer den senare i ett avtal mellan klostret St. Gallen och orten Pfaffenweiler i Markgräflerland (1692). Än idag tvistar de vinkunniga om druvans egentliga ursprung och huruvida Chenin Blanc, som också härstammar från Loire, är en nära släkting (förälder eller syskon). Tack vare de uttrycksfulla aromerna drar många slutsatsen att den hör hemma bland andra aromatiska druvor som Muscat eller Traminer. Det man vet med säkerhet vet är att den vita Sauvignon Blanc och den ännu äldre Cabernet Franc har givit upphov till en annan berömd druva – den röda Cabernet Sauvignon.

Cave de Sancerre 2012

Vivency 2011

Première de Loire 2013

 

 

Landskapet i regionen är hänförande

Landskapet i regionen är hänförande

Inga kommentarer

    Lämna ett svar