Meny
Kul/Bra att veta / Vinregioner

8 annorlunda fakta om vin

Många vet en hel del om vin, några vet mindre och så finns det en del fakta om vin som de flesta kanske inte alls känner till. Känner du till exempel till när man började att dricka vin? Hur många druvor som går åt på en flaska vin? Eller vad det står på prislappen på världens dyraste rödvin?

 

1. Världens äldsta vinflaska

Världens äldsta existerande vinflaska är en 2500 år gammal romersk vinflaska. Flaskan hittade man under en utgrävning år 1867 i en romersk stensarkofag och är beräknad till att vara från år 325 f Kr. Om den smakar gott? Nja, lagringen har gått hårt åt innehållet och det är inte rekommenderat att provsmaka det här vinet. Vilket ingen heller har gjort. Mer än hälften av vätskan i flaskan är trögflytande och det beror mest troligt på grund av olivolja. Det var nämligen det som romarna använde som konserveringsmedel då användning av kork  inte hörde till vanligheterna.

Har du vägarna förbi Pfalz i Tyskland kan du ta dig en titt på flaskan som finns presenterad på det historiska muséet.

 

2. Visste du att…

Varje år lär det omkomma fler personer av flygande champagnekorkar än från bett av giftiga spindlar.  Det inträffar ungefär ett tjugotal olyckor om året varav de flesta inträffar på bröllop. Så var försiktiga när ni korkar upp där ute!

 

3. Hur många druvor är det i flaskan?

Visste du att det går åt lite drygt ett kilo druvor till en flaska vin? Vindruvor står dessutom för cirka 45 procent av all frukt som odlas runt om i världen. Av dessa används cirka 85 procent till vinproduktion.

 

4. Världens dyraste champagne

Världens dyraste sålda champagne kostade otroliga 20 miljoner kronor. Det var priset på Le Billionaire Champagne från Champagnehuset Leon Verres. Fyra flaskor har sålts till miljardärer i Ryssland och Kina och det här är inga vanlig flaskor champagne. De rymmer 9 liter bubbel vardera och är beklädda i päls och diamanter.

 

5. Världens dyraste rödvin

När vi ändå är inne på temat höga prissummor kan vi även nämna ett vin som sålts för den nätta summan 1 220 000 kronor. Om du har gott om pengar kan du köpa dig en av de endast sex flaskor Balthazar 2009 Château Margaux som har producerats.

 

Källa: Sydsvenskan

 

6. Hur mycket vin produceras i Sverige och EU?

År 2009 producerades det i Sverige cirka 17 859 liter vin. Av dessa var 6 695 liter rött vin, 7 737 liter vitt vin och 3 427 liter rosévin. Allt på en yta av cirka 20 hektar. De flesta av landets runt 300 odlare har sina odlingar i Skåne, på Gotland och på Öland, men de finns även på flera andra platser i landet.

EU står för mer än 60 procent av all vinproduktion i världen. Inom Europeiska Unionen producerades det cirka 170 miljoner hektoliter vin mellan 2007-2008. De största vinproducenterna, som står för 80 procent av produktionen, är Italien, Frankrike och Spanien.

 

7. Hur många kalorier innehåller ett glas vin?

Ett glas rött vin innehåller lite drygt cirka 100 kalorier och ett glas vitt vin något mindre. Men låt dig inte luras, även ett glas vitt vin innehåller cirka 100 kalorier. Om du vill hålla igen på kaloriintaget kan du välja ett vin med lägre alkoholhalt då högre halt av alkohol ger fler kalorier. Det är ett enkelt sätt att både få i sig färre kalorier och dessutom känna sig piggare och fräschare. Drick med förnuft och följ gärna mottot ”varannan vatten”.

 

8. Hur länge har man druckit vin?

Vin (och öl) har troligtvis druckits i över 10 000 år, men då mer primitiva varianter av drycken vi dricker idag. Mycket tyder på att vinet som dracks i gamla Egypten var en högstatusdryck och redan på den tiden väl utvecklad. De äldsta spåren man dock har kunnat finna från jäst dryck är på krukskärvor från Kina, cirka 9000 år gamla. Men bruket av jäst dryck sträcker sig troligtvis längre tillbaka än så, ända till stenåldern. Problemet är att spår från jästa drycker är svåra att få fram från den tiden då man använde sig av annat material till dryckesbehållarna, som inte lämnar spår på samma sätt som de krukskärvor man har hittat från senare tidsepoker.

 

 

Källor: http://varldenshistoria.se, Sydsvenskan,  http://alltommat.se,  www.dailymail.co.uk,  Jordbruksverket,  Allt om Vetenskap

 

 

 

1 Kommentar

  • Lena
    2014-06-13 at 18:12

    Roligt att veta!

    Svara

Lämna ett svar