Meny
Druvsorter / Kul/Bra att veta / Vinregioner

Röda viner från Portugal

Ärligt talat – vilket är det första portugisiska vin du kommer att tänka på? Portvin, Mateus Rosé eller kanske en lätt mousserande Vinho Verde? Det är främst dessa viner som gjort Portugal berömt. Vad många däremot inte vet om är att landet även producerar utmärkta torra vita och röda viner.

Unik styrka – närheten till havet
Det mesta som produceras i Portugal stannar kvar i landet eller skickas till de tidigare kolonierna i Brasilien och Angola. Trots det blir portugisiska viner allt populärare även hos oss. De har en närmast magisk dragningskraft och en egen karaktär som skiljer dem från vinerna från det stora grannlandet Spanien. Portugals vinodlare har nämligen en unik styrka som de också drar nytta av – närheten till havet. Atlantens närvaro tillför en stor friskhet även i viner som produceras på de hetaste sluttningarna i Dourodalen. Klimatförändringarna under senare år tycks dessutom ha haft en positiv inverkan på vinodlingen i Portugal. I ett land där man tidigare producerade en prisbelönt årgång av tio har man under det senaste decenniet sett fem till sex fantastiska år. I dagens Portugal finns en ny balans mellan värmen och påverkan från Atlanten.

 

Utsikt över floden Douro

Utsikt över floden Douro

 

Inhemska sorter från Dão till Alentejo
Alla rikitgt bra viner är beroende av viss friskhet och syrastruktur. Vinets egenart växer sedan fram genom valet av druvor och handlaget när olika druvsorter förenas till en cuvée. I det avseendet har de portugisiska vinodlarna mycket att erbjuda. Urvalet av inhemska druvsorter är stort, precis som kunskapen om hur de ska blandas till karaktärsfulla viner. Bland landets egna röda druvor återfinns sorter som Trincadeira, Touriga National, Touriga Franca, Encruzado, Baga och Castelão. Vissa av dem har i flera sekel använts till portvin, men i Dourodalen har man lärt sig att även framställa torra röda viner. Längre norrut ligger regionen Dão som idag är ett av Portugals mest spännande rödvinsområden. Här framställs eleganta röda viner av druvorna Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz och Jaen. Regionen har i det närmast perfekta förutsättningar för vinodling med omgivande bergskedjor som skyddar mot kraftiga vindar och regn. Somrarna är heta medan temperaturen snabbt sjunker under sensommaren, vilket förhindrar att druvorna mognar för snabbt. En annan uppstickare är regionen Bairrada lite längre söderut. Här framställs komplexa viner med hög syra och kraftiga tanniner av druvorna Baga och Touriga Nacional. Vid sidan av de klassiska portugisiska druvorna används flera internationella sorter som Cabernet och Syrah. Ett av de mest produktiva områdena för röda viner är Alentejo som börjar mitt i landet och sträcker sig ned till Algarve. I söder produceras stora, mogna, fruktiga och lättillgängliga rödviner av huvudsakligen Aragoñez. Druvan som i norr går under namnet Tinta Roriz är den vanligaste i Portugal. Ett mer känt namn är Tempranillo. Till skillnad från grannlandet Spanien där många druvrena viner produceras används den i Portugal ofta i ”blends” till såväl portvin som torra röda viner.

Den portugisiska vinrevolutionen
Portugal hör till de få länder i Europa som fortfarande går att återupptäcka som vinland. Vintraditionen är lång men landet hade av politiska skäl länge svårt att nå ut med sina produkter. Det förändrades med inträdet i den Europeiska Unionen.  Idag är Portugal ett öppet och aktivt vinland med flera namnkunniga odlare som ser till att dess vita och röda vinpärlor når ut över landets gränser.

C.Raffelt

Vin: Solo Touriga Nacional Reserva 2009

 

SOLO Touriga Nacional Reserva 2009

SOLO Touriga Nacional Reserva 2009

Inga kommentarer

    Lämna ett svar