Meny
Druvsorter / Kul/Bra att veta / Vin & Mat / Vinregioner

Gardasjön – mer än ett semesterparadis

Italien har alltid lockat till sig turister. Landet bortom Alperna har varit ett drömresmål (ett locus amoenus) i flera sekel och många författare och poeter, däribland den berömde tyske skalden Johann Wolfgang von Goethe, har idealiserat det italienska landskapet. Än idag fortsätter Italien att utöva sin dragningskraft. Så har det varit allt sedan den snabba ekonomiska återhämtningen efter andra världskriget som ofta kallas för det ”ekonomiska undret”. Italiens största sjö Gardasjon, Lago di Garda, kan anses utgöra gränsen mellan Nord- och Sydeuropa. Så snart man passerat alpområdena Sydtyrolen och Trentino och når ner till Veneto märks det genast att man nått sydligare breddgrader. Här börjar landet där apelsinträden blommar. Det är ett mycket vackert landskap med grönskande träd som dignar av frukt och långa rader av vinrankor.

 

Gardasjön

Gardasjön

 

 

En kändis i vinvärlden Bardolino
Regionen Toskana är idag inte lika populär som tidigare, men Gardasjön och dess pittoreska små byar fortsätter att locka semesterfirare och investerare.  I sjönära orter som Sirmione, Bardolino, Lazise eller Peschiera framställs viner som i årtionden tillhört de mest älskade i restaurangernas vinmenyer. En klassiker är Bardolino. Vindistriktet med DOC-klassificering bär samma namn som byn vid sjöns sydöstra strand. Det sträcker sig från stranden och över kullarna till floden Adige som även givit namn till Alto Adige (Sydtyrolen). Bardolino betecknar för övrigt både ett rött vin och ett rosévin. Rödvinet Bardolino som även finns som Bardolino Superiore eller Bardolino Classico Superiore påminner en del om Valpolicella. Det framställs av samma druvsorter, dvs. Corvina, Rondinella, Corvivone eller Molinara. För rosévinet används druvan Chiaretto som även är huvuddruva i ett mousserande vin (ett Spumante). Bardolino var tidigare mycket populär och upplever nu en välförtjänt renässans tack vare ett ökande antal kvalitetsproducenter.

Vita favoriter Lugana och Custoza
Trendiga viner sedan länge är de spritsiga vita vinerna från Custoza och Lugana. Båda områdena ligger i det böljande landskapet vid Lazise och Peschiera strax söder om Bardolino. Bianco är en cuvée av Trebbiano Toscano, Garganega, Trebbianello/Friulano och mindre volymer av andra druvor som Malvasia eller Chardonnay. Lugana är ett helt druvrent vin som uteslutande framställs av Trebbiano di Lugana (Verdicchio Bianco). Det är därmed nära släkt med Soave som görs av samma druva i regionen runt Verona. Medan Soave dras med ett lätt skamfilat rykte klingar namnet Lugana av sommar och sol. Det mineraliska vita vinet står högt i kurs bland vinälskare inte bara i hemlandet och utan även i hela Nordeuropa. Dess popularitet har till och med nått Londons finkrogar och de få odlarna som trängs på ca 700 kvm har inte sällan svårt att fylla efterfrågan.

Röda trumfkort Valpolicella och Amarone
Det mest kända området invid Gardasjön är förmodligen Valpolicella. Här framställs långlivade, kraftfulla och mycket komplexa röda viner under namnet Amarone di Valpolicella. Dessa viner toppar listan över världens bästa viner vid sidan av storheter som Brunello di Montacino, Chianti Classico Reserva eller Barolo. Druvsorterna är Corvina och Rondinella och det speciella är att druvorna torkas på halmmattor under fyra till sex månader innan de pressas. Det ger mycket koncentrerade druvor. Metoden med torkning användes ursprungligen för söta viner och det sägs att den sällsynta Recioto della Valpolicella har framställts på det här sättet ända sedan antiken.

Betydligt vanligare är den torra Valpolicella Classico eller Superiore. Det fruktiga röda vinet har en intensiv bouquet av bittermandel. Genom att tillsätta en del Amarone eller Recioto till det koncentrerade vinet efter den första jäsningen startar man en andra jäsning. Resultatet blir en Valpolicella Ripasso med mer kropp och högre täthet än en enkel Valpociella. Det gör sig dock minst lika bra till traditionella italienska rätter som pasta och pizza.

Vid sidan av de klassiska vinerna framställs många enklare, men inte mindre smakrika, viner i DOC-området runt Gardasjön. Viner som till sin karaktär återspeglar det ljuva och okomplicerade livet vid sjön. Gardasjön och landskapet runt den har en unik livsrytm som tilltalar alla. Det är med andra ord inte konstigt att även kvalitetsvinerna från området passar alla smaker – och alla plånböcker.

C.Raffelt

 

 

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar