Meny
Druvsorter / Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vin & Mat / Vinregioner

Pfalz

Sett till ytan är Pfalz den näst största vinregionen i Tyskland efter Rheinhessen. Hela området ligger i delstaten Rheinland-Pfalz som fram till 1995 gick under namnet Rheinpfalz och som uppkallats efter pfalzgreven i det tysk-romerska riket. Området kan grovt delas in i två underområden – Mittelhaardt med tyska vinvägen i norr och den sydliga vinvägen i söder. De nordliga delarna kännetecknas framför allt av stora privategendomar med en elegant, nästan aristokratisk stil medan de södra delarna har fler vinodlarkooperativ. Sedan åttiotalet finns dessutom ett ökande antal unga, dynamiska familjeföretag i området som tar delvis nya grepp på vinodlingen. Den sällsynta mångfalden av jordarter och många soltimmar per år gör det möjligt att odla i stort sett alla vanliga druvsorter. De tre kvalitetsdruvorna framför andra som räknas till världens finaste är dock Riesling, Spätburgunder och Weißburgunder.

Historik
Pfalz kan se tillbaka på en 2 500 år lång vinodlingshistoria. Det visar fynd från vinbyn Laumersheim i norra Pfalz. Romarna förde traditionen vidare och odlade druvor väster om Rhen en bit in på 400- talet. Under 500-talet övertog kyrkan många egendomar och kyrkans män grundade kloster och odlade vin. Här, liksom i många andra delar av Europa, anlade munkarna vinberg redan under tidig medeltid. Dessa odlingar räknas idag till de mest produktiva och de ursprungliga namnen lever delvis kvar. Under 700-talet fanns det över hundra vinbyar på en yta som motsvarar dagens Pfalz. Pfalzgreven var konungens högra hand i Heidelberg och styrde landet från 1200-talet till början av 1700- talet. Under den här tiden intensifierades vinodlingen igen. I och med trettioåriga kriget och oroligheterna därefter kom ett nytt bakslag som höll i sig en bit in på 1700- talet.

Under 1800- talet grundades de första privata vingårdarna. Dessa drabbades dock inom kort av ett första bakslag när den fruktade vinlusen och mjöldaggen nådde hit från Amerika. Den mindre lyckosamma importen fick katastrofala följder för vinodlingen i hela Europa. Några tidiga vingårdar som än idag räknas till Tysklands främsta är Bassermann-Jordan,  Bürklin-Wolf,  von Buhl, Wegeler och von Winning.

Liksom i många andra vinregioner drabbades även Pfalz av en stor kris under 1970-talet när många producenter satte kvantitet framför kvalitet. Det var dock inte hållbart i längden och slutligen valde några vinodlare, som tidigare lämnat sina druvor till kooperativen, att gå in på marknaden själva med en satsning på kvalitetsvin. Deras lyckosamma beslut kan vi skörda frukterna av än idag. Vinodlare som Rebholz,  Wehrheim, Minges eller Friedrich Becker räknas idag till landets främsta. De går alla mer eller mindre i fotspåren av Pfalzodlingens grandseigneur, Hans-Günther Schwarz, som sedan många år arbetar som källarmästare hos Müller-Catoir. Han var under en tid nästan ensam om satsningen på vinbergsarbete, mognad, druvkvalitet och näst intill inga ingrepp i vinkällaren. Allt detta som idag tycks oss självklart var under en tid nästan helt förlorat.

Ytan och klassindelningen
Vinregionen Pfalz sträcker sig från Harxheim, Kindenheim och Worms-Heppenheim i norr till Schweigen vid gränsen mot Alsace. Den följer delar av Oberrheingraben på vars sluttningar flera av de främsta odlingarna finns. På de öppna fälten satsas fortfarande mycket på maskinell odling och höga kvantiteter. På knappt 23 000 hektar uppnås en genomsnittlig avkastning på ca 100 hektoliter/hektar.  Regionen delas in i Mittelhaardt i norr och den sydliga vinvägen i söder.

I Mittelhaardt finns flera av Tysklands mest kända vingårdar. Några exempel är Deidesheimer Paradiesgarten, Forster Pechstein, Kallstadter Saumagen, Gimmeldinger Biengarten, Königsbacher Idig, Ruppertsberger Reiterpfad och Wachenheimer Gerümpel.

Den sydliga vinvägen omger Landau. På vingårdarna här odlas mindre traditionsbundet och många gårdar blev kända först under kvalitetsrevolutionen på 1980-talet. Då visade de tydligt de har lika mycket att erbjuda som de mer kända gårdarna i norr. Några exempel är Birkweiler Kastanienbusch, Kirrweiler Mandelberg, Schweigener Sonnenberg och Siebeldinger Im Sonnenschein.

Druvorna och jorden
Pfalz är ett paradis för vinodlare med en enorm mångfald av druvsorter. En anledning är det höga antalet soltimmar per år och de varma somrarna med jämnt fördelad nederbörd. En annan den ovanligt komplexa jordmånen vid Oberrheingraben som formats under olika tidsperioder. På ett enda vinberg möts man av allt från musselkalk och brokig sandsten till Rotliegend (en blandning av röd skiffer, granit och gnejs). I större mängder förekommer rödaktig sandsten, sand och grus, kalksten och lera samt lössjord. Tack vare den unika och komplexa jordstrukturen kan en mångfald av kvalitetsdruvor som Riesling, Spätburgunder, Weißburgunder, Chardonnay, Muskateller, Rieslaner, Scheurebe och den mer sällsynta Silvaner odlas med mycket lyckat resultat. Även druvsorter som Auxerrois och Grauburgunder, Müller-Thurgau och Dornfelder, St. Laurent och Frühburgunder och till och med Syrah, Merlot, Cabernet, Sangiovese eller Pinotage skördas flitigt. Det är faktiskt svårt att föreställa sig en druva som inte trivs i Pfalz – så optimala är förutsättningarna i regionen.

C. Raffelt

Viner:
Rheinperle
Paradiesgarten Deidesheim Riesling GG 2011

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar