Meny
Druvsorter / Kul/Bra att veta / Vintips

dinvinguide.se tycker till om tre viner från The Wine Company

Magnus Reuterdahl bloggare och vinskribent för Aqua Vitae och dinvinguide.se har testat tre härliga sommarviner.

Magnus Reuterdahl, dinvinguide.se:

”Jag har valt ut tre sommarviner. Tre viner som jag sannolikt inte skulle köpt om jag sett dem på hyllan eller i nätkatalogen, utifrån mina egna förutfattade meningar. Tre viner som överraskade mig positivt.

Det första vinet är ett mousserande vin från Nya Zeeland: Sileni Sauvignon blanc sparkling, dry. Detta vin har en av de mer udda vinförslutningar jag hitintills stött på – Är det en rymdhjälm eller en gardenakoppling? Det är ZORK® SPK, en förslutning som beskrivs som: the peel and reseal sparkling wine closure, the safe, easy-to-open closure. Jag får säga att det tog mig en bra stund att förstå hur man skulle öppna den, man var tvungen att slita bort hela förslutning för att se hur man öppnar den – sedan tja ok – inte svårt å andra sidan det är inte korkar heller.

Sileni Sparkling Sauvignon Blanc, med den smarta korken som gör att du kan försluta vinet och spara till senare.

Sileni Sparkling Sauvignon Blanc, med den smarta korken som gör att du kan försluta vinet och spara till senare.

Till det viktiga – vinet: doften är tydligt nya världen sauvignon blanc, aromatisk, piggelin, gröna äpplen och citrus. Smaken är dock riktigt trevlig, uppfräschande, torrt, riktigt torrt, med en fint anslag av tropiska frukter och en blodgrapeavslutning – perfekt appertif eller enklare bubbel på stranden. Bra till asiatisk mat. Annorlunda och kul enklare bubbel, tillräckligt torr för att vara intressant – faktiskt inte dum alls!

I lådan fanns ytterligare ett vin gjort på sauvignon blanc och nu förflyttar vi oss till Sydafrika. Ytterligare ett vin jag sannolikt inte köpt på rot, men återigen får jag krypa till korset för detta är riktigt trevligt. Rent, fräscht, ungt och välbalanserat – riktigt bra sommardricka: Beyond Sauvignon Blanc 2013 från Hermann Kirschbaum och Brad Paton, Costal region, Sydafrika. Gillar du ren klassisk sauvignon så är det bara att köpa.

Här finns det en nya världen känsla med lite tropisk frukt men här finns också en snygg citruston och en fin dos av mineraler och en riktigt bra syra. Mycket trevlig!

Någonstans sitter någon bakom mitt öra och skriker i en megafon: köp och prova mer från Sydafrika – när du väl provar gillar du ju det – varför vara en tvärvigg?

Ytterligare en överraskning kommer från Piemonte, ett vitt vin från Barololand, Italien, men med ett namn som får det att skära i mina öron Aurora. Hos mig ringer alla varningsklockor: det finska fruktvinet Aurora var basen för mången ungdomsfylla – minnen som ligger långt från dagens vinintresse. Då var Aurora och fruktsoda eller Kir och champis det som ofta gällde – det är inte drinkar jag vill återuppleva så jag öppnade denna flaska med viss skepsis.

Dock är detta en Aurora med DOCG staus gjord i Piemonte och det har inget med usla finländska fruktviner från bolaget att göra, inget alls – det här är gott! Aurora Gavi Sarotto 2013 är gjort på 100 % cortese och är som gjort för en vintörstande svensk i sommarvärmen. Vinet produceras av Sarotto Roberto och är:

friskt, ungt och har en fin dos av gröna äpplen och citrusfrukter. Det har en snygg syra, är elegant och har en ganska lång lite kryddig eftersmak. Det funkar utmärkt som terrassvin, till fisk, till fågel eller skaldjur. Riktigt bra!

Tre riktigt trevliga nätviner, sådana där ondskefulla viner som våra politiker inte tycker att du och jag ska få köpa, viner som visar på att man inte behöver oroa sig för om monopolet faller.

Magnus Reuterdahl

Ps. Det är inte alltid billigare att handla på nätet, för mig är inte heller det anledningen att jag handlar på nätet utan att jag hittar saker jag inte skulle hittat annars Ds.”

 

 

Följ gärna Magnus på Aqua Vitae. Han blandar inlägg om vin med matrecept (som han ofta skapar själv), resor och mycket annat.

 

Beyond - en Sauvignon Blanc från Kap

Beyond – en Sauvignon Blanc från Kap

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar