Meny
Druvsorter / Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vin & Mat / Vinregioner

Gavi – mineralisk och frisk piemontare

I det nordvästra hörnet av Italien hittar vi regionen Piemonte. Området runt huvudstaden Turin upptar ca 55 000 hektar och är därmed ett av de största vinområdena i Italien. Regionen har en lång tradition av att producera namnkunniga kvalitetsviner, men det finns fortfarande många oupptäckta skatter. Bara en bråkdel av de över hundra inhemska druvsorterna som växer här är kända. Till de vanligaste sorterna hör Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. De viktigaste vita druvorna är Moscato, Erbaluce, Arneis och givetvis Cortese.

Landscape Gavi di Gavi

Gavi di Gavi

Gavi-druvan Cortese
Druvans namn omnämns första gången redan 1614, men är trots det ganska okänd. Anledningen är att det alltid står efter namnet ”Gavi” som betecknar det viktigaste vindistriktet i Piemonte. Ursprungsbeteckningen DOCG, som står för ”Denominazione di Origine Controllata e Garantita” och är den högsta kvalitetsbeteckningen i Italien, omfattar ca 1 200 hektar runt orten Gavi. Totalt finns det 11 orter i provinsen Alessandria som gränsar till Ligurien. Det är just närheten till den liguriska kusten och till storstaden Genéve som gjort druvan känd. Av Gavi, som Cortesedruvan ofta kallas, framställs viner som harmonierar perfekt med de många utsökta fiskrätterna från området. Dessa viner har hög syra och en frisk karaktär med fin frukt, citrusaromer och lätta, friska örttoner. Cortesedruvans ursprung är fortfarande okänt.

Hjärtat i Gavi
Människor har odlat vin på kullarna runt Gavi i över 1 000 år, men regionens stora genombrott kom på 1960-talet när Vittorio Soldati införde sina vägledande kvalitetsprinciper. Han introducerade även en kvalitetsbeteckning för viner från området runt Gavi som producerades enligt de stränga kvalitetsprinciperna. Dessa viner fick namnet Gavi di Gavi och blev mycket populära under 1970-talet . Vid sidan av Gavi di Gavi framställs en mer sällsynt Gavi Reserva. Skördarna är mindre och vinet får ofta tydliga trätoner. Ett exempel på den här typen är Gavi Spumante Reserva som framställs enligt den traditionella champagnemetoden. Men det är den mineraliska, friska och finfruktiga stilla Gavi som är och förblir regionens signumvin.

C. Raffelt för The Wine Company

Vinförslag:
Costallina Gavi
Aurora Gavi

photo credit: shineon.it via photopin cc

Inga kommentarer

    Lämna ett svar