Meny
Druvsorter / Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Tävlingar / Vin & Mat

Steiermark – hemtrakt för Klapotetz, Zieregg och fantastiska vita viner

Nyligen gick den österrikiska vinmässan Vievinum av stapeln i Hofburg palats i Wien. Mässan hålls vart annat år och är ett perfekt tillfälle att ta tempen på den österrikiska vinodlingen. Ett viktigt inslag är naturligtvis att träffa vinodlare som vi samarbetat med i många år. Några av dessa vinodlare finns i Steiermark och det är en grund så god som någon att presentera den här vinregionen lite närmare.

Vinodling med långa anor
Man tror att vinodlingen i Steiermark introducerades redan på 300- talet f.Kr. när kelterna framställde de första vinerna. Ett större uppsving kom under 700-talet när Karl den store förde med druvor från franska Bourgougne till de tyska och senare till de österrikiska och slaviska områdena. Liksom i övriga Europa var det i första hand klostren som anlade vinodlingar och framställde vin. Munkarna hade kunskapen som behövdes för att välja rätt lägen, jordarter och mikroklimat och faktum är att många av de lägen som då valdes i olika regioner hör till de främsta än idag. Nästa stora steg framåt för vinodlingen i Steiermark kom under 1800-talet genom storhertig Johann. Han ägde ett slott i Stainz och lät anlägga odlingar med Sauvignon Blanc, Riesling och Traminer. Han var heller inte sen att prova olika odlingsmetoder. 1872 grundades ”Obst- und Weinbauschule” i Marburg under ledning av Hermann Goethe, en fackman vars omfattande kunskap om druvornas härkomst (ampelografi) står högt i kurs än idag. Vinodlingen i Steirmark drabbas av flera motgångar under första och andra världskriget, och liksom övriga Europa härjades området av den fruktade vinlusen som ödelade stora odlingsarealer. Av knappt 37 000 hektar under blomstringstiden återstod till slut bara 1 500 hektar. Återuppbyggnaden blev lång och mödosam, men tack vare vinodlare med stora visioner har man idag lyckats återställa jordbrukslandskapet i Steirmark till dess forna glans.

 

Klapotetz Österrike

Klapotetz Österrike

 

Tements väg till ryktbarhet
En av de entusiastiska vinodlarna är Manfred Tement. Han har producerat enastående vita viner som gjort regionen berömd både i det egna landet och utomlands. Ett av hans viner lyser starkare än andra – Sauvignon Blanc Zieregg. Vinet har fått sitt namn från orten intill vingården Tement. Zieregg, som vinet kallas i dagligt tal, höjs idag till skyarna och anses hålla lika hög kvalitet som andra fantastiska Sauvignon Blanc från Sancerre, Pouilly-Fumé och Nya Zeelands nordliga sydspets. Men framgångarna har inte kommit av sig själva. När Manfred Tement tog över familjens vingård 1979 bestod gården av bara 2,5 hektar att jämföras med dagens 75 hektar. Manfred Tement var 19 år och den stora glykolskandalen som kom att drabba vinodlingen i Tyskland och Österrike mycket hårt under 1980-talet väntade ännu i kulisserna. Skandalen satte i princip stopp för den österrikiska vinexporten. Tement var dock en stor visionär och övergick tidigt till moderna odlingsmetoder. Han satsade på torrt vin och valde Sauvignon Blanc, en druva vars popularitet successivt ökat genom alla år. Idag upptas 40 procent av odlingsarealen hos Trement av Sauvignon Blanc-vinstockar. Dessutom odlas den lätta druvan Welschriesling som är typisk för Steirmark och som trots namnet helst saknar släktskap med Riesling. Andra vanliga druvor är Chardonnay, som i  Steiermark kallas Morillon, och Muscateller.

Klassiker från Steiermark
En annan familj som liksom Tements har bidragit till att kvalitetssäkra vinodlingen i Steiermark är familjen Gross. Även Gross vingård ligger i Steiermarks södra del inte långt från gränsen till Slovakien. Deras Sauvignon Blanc från odlingen Ratscher Nussberg är en stark konkurrent till Tements Zieregg om titeln bästa Sauvignon Blanc. Gross har också gått samman med några andra vingårdar och grundat en förening för klassiska vinodlare i trakten. Den går idag under namnet Steirische Terroir- und Klassikweingüter och känns igen på förkortningen STK på vinflaskorna. Odlare som vill använda förkortningen måste följa stränga kvalitetsföreskrifter. Basvinerna omfattas av föreskrifterna Steirische Klassik STK. En högre kvalitetsnivå är Erste Lage STK som endast tillåter sen skörd av botrytisfria druvor med en avkastning på högst 45 hl/hektar. I toppen av kvalitetspyramiden återfinns Große Lage STK. Viner med den beteckningen kommer uteslutande från utvalda områden med en viss terroir och lagras minst 18 månader.

En annan fantastisk vinodlare  som i många år tillhört de främsta vingårdarna är Erwin Sabathi. Han lämnade 1992 över gården till sina söner Erwin junior, Gerd och Christoph. Även Sabathis producerar de rena vita vinerna som blivit kännetecknande för det vackra bergslandskapet i sydöstra Österrike.

C.Raffelt för The Wine Company

Och…
En specialitet för Steiermark är Schilcher. Detta vin framställs uteslutande av druvan Blauer Wildbacher. Det är en rödvinsdruva som skapats genom en korsbefruktning mellan den ädla vita druvan Heunisch weiss och en vild druva som tillför kryddighet och mycket tanniner. Schilcher är unikt för Steiermark och framställs främst som rosévin. Vinet har en laxrosa färg och en bärig doft, tydlig syra och låg alkoholhalt. Det passar perfekt som en väl kyld aperitif.

Dessutom…
Sinnebilden för vinodlingen i Steiermark är den väderkvarnsliknande konstruktionen ”Klapotetz”. Det är ett trähjul med åtta klubbor som snurrar i vinden och som låter så illa att det håller skadefåglar borta från vinbergen. Traditionellt används konstruktionen under delar av året, från Jakobsdagen den 25 juli till Mårtensafton den 11 november.

photo credit: pikous via photopin cc

Inga kommentarer

    Lämna ett svar