Meny
Chile / Vinländer / Vintips

Vinlandet Chile – bästa förutsättningar för enastående viner

Det kan tyckas lite arrogant när vi européer pratar om hela kontinenter som Nya världen, utan att reflektera över att man i många av länderna har producerat vin i flera hundra år. Säkert hör det samman med att det inte var ursprungsbefolkningen som producerade vinet, utan de europeiska erövrarna, utvandrarna och kyrkan. Kyrkans behövde vin till gudstjänsterna och var mycket snabba att anlägga vinodlingar när ett land hade koloniserats. Vinhistorien i Kalifornien, Chile och Argentina har också en hel del gemensamt.

Vin från Chile, Leyda Reserva 2011. Syrah.

Vin från Chile, Leyda Reserva 2011. Syrah.

Början, stagnationen och återuppvaknandet
Vinodlingen i Chile är historiskt sett väldokumenterad. Det började med adelsmannen Don Francisco de Aguirre som 1551 planterade de första vinstockarna i La Serena. Aquirres odling bestod till största delen av den spanska druvsorten criolla chica som tidigare hade introducerats i Mexiko. Den odlas än idag på enklare gårdar, men då under namnet país. En marknad för billiga massproducerade viner växte fram och den kom att dominera utvecklingen i de spanska kolonierna. I moderlandet Spanien blev konkurrensen för de inhemska bönderna så svår att det spanska kungahuset år 1620 införde ett förbud som begränsade odlingsarealen. År 1851 förde Bertrand Silvestre Ochagavia Echazareta med sig de första kvalitetsdruvorna från Bordeaux till Chile. Tidpunkten var väl vald. Vinstockarna var fortfarande fria från den fruktade vinlusen som några år senare kom att ödelägga stora delar av vinodlingen i Europa och det gjorde att Chile klarade sig undan katastrofen. Avskildheten, den geografiska isoleringen, speciella bevattningssystem och den medvetna importen av plantor har gjort att Daktulosphaira vitifoliae, som vinlusen heter på latin, aldrig fått fäste i Chile. På vinbergen odlas därför till stora delar rotäkta vinstockar. Efter en tid av överproduktion valde Chile att 1938 införa förbudslagstiftning efter amerikansk modell för att få bukt med alkoholkonsumtionen. Konsekvensen blev att utvecklingen stagnerade. Investerarna uteblev och internationella trender passerade obemärkta. Återuppvaknandet kom på 70-talet. 1974 hävdes förbudslagstiftningen och några år senare valde en av världens främsta vinmakare att investera i landet. Det var spanjoren Miguel Torres som vände utvecklingen när han 1978 startade ett modernt vineri i staden Curicó. Torres förklarade att Chile var ”ett paradis för vinodling” och det i sin tur lockade nya investerare som valde att gå in i samriskföretag eller investera på egen hand. En av de mest namnkunniga var Barons de Rothschild (Lafite) med vingården Los Vascos.

Ett unikt land och ett unikt klimat
De viktigaste odlingsregionerna ligger på 500 till 1 100 meters höjd i floddalarna väster om bergsmassivet Anderna. De bereder ut sig över totalt 1 300 kilometer mellan 30:e och 38:e breddgraden. Detta läge ger vinbergen unika förutsättningar. Somrarna är relativt heta och torra vilket gör att druvorna mognar kärnfriskt. Smältvatten från Anderna sörjer för tillräcklig bevattning via långa sammanhängande kanalsystem i dalarna. Slutligen är temperaturskillnaden mellan dag och natt så hög att druvornas aromer kan utvecklas fullt ut medan alkoholhalten hålls nere.

Paradis för franska druvor
Översvämningsjordar med lerkalk, sandhaltig lera och hög mineralhalt skapar perfekta förutsättningar för klassiska druvsorter från Bordeaux och Bourgogne. Cabernet Sauvignon har seglat upp som stjärndruvan framför andra med en odlingsareal på knappt 41 000 hektar av den totala odlingsarealen på 126 000 hektar. Här blir de typiska sauvignonaromerna av grön paprika, mynta och örter särskilt framträdande. Andra viktiga druvor är merlot, chardonnay, syrah och inte minst carmenère. Den sistnämnda var en av de vanligaste druvsorterna i Bordeaux innan vinluskatastrofen inträffade, men den har liksom malbec haft svårt att återetablera sig trots intensiva försök till nyplantering. Den ädla druvan har blivit närmast unik för Chile och odlas idag till flera enastående viner.

Från enkla bordsviner till komplexa kvalitetsviner
Internationella kvalitetsodlare som Torres och Rothschild är fortfarande viktiga för landet, men vid sidan av dem har en rad betydelsefulla inhemska vinodlare etablerats och nått toppen i den nationella vinvärlden. Namn som Concha y Toro, Errázuriz, Felipe Edwards eller Montes står bakom allt från enkla viner till äkta vinikoner som ger fantastisk kvalitet till ett rimligt pris. I de stora vingårdarna arbetar man aktivt med hållbara odlingsmetoder. Chile har ett utsatt läge i en smal landremsa i Stilla havet och landet har drabbats hårt av klimatförändringarna. Därför är hållbarhet och miljöhänsyn extremt viktigt. Tack vare de stora investeringarna i den chilenska vinodlingen under de senaste tjugo åren har landet idag bästa förutsättningar att nå toppen bland världens vinländer. De chilenska vinodlarna blir dessutom allt bättre på att dra nytta av landets unika förutsättningar och framställa karaktärsfulla och säregna viner i en typisk chilensk stil.

C. Raffelt för The Wine Company

Viner från Chile: Viña Leyda Syrah Reserva 2011 Edwards Gran Reserva Malbec 2012

Inga kommentarer

    Lämna ett svar