Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Vad är barrique?

Barrique är ett fackuttryck för en metod att lagra vitt eller rött vin som blivit allt populärare under de senaste åren. Barrique är den mest använda typen av ekfat för lagring av kvalitetsvin. De rymmer vanligen 225 till 228 liter, dvs. de är små fat som påverkar vinet starkare än större fat på grund av vinets volym i förhållande till ekens yta. Faten är antingen franska eller amerikanska beroende på landet och regionen i fråga. Vanligast är att använda helt nya fat, men i vissa regioner som Bordeaux eller Rioja återanvänds även begagnade fat under många år.

Viner lagras här på barrique.

Viner lagras här på barrique.

Ett nytt barriquefat tillför vinet karakteristiska ekfatstoner och inslag av söta kryddor som vanilj. Beroende på hur kraftigt fatet bränns ur invändigt vid framställningen (ett fenomen som på fackspråk kallas ”toasting”) tillkommer olika rostade aromer av kaffe, mocka, karamell, brända mandlar eller lakrits. De amerikanska ekfaten bidrar även med toner av kokos.  I klassiska vinregioner som Bordeaux, Bourgogne och Rioja återanvänds barriquefaten ofta i flera decennier, eller ibland i flera århundraden. För omkring femtio år sedan upptäckte även vinodlarna i Nya världen möjligheterna att påverka vinets karaktär genom lagring i barriquefat. De små ekfaten används för lagring av både vita och röda kvalitetsviner, och de vanligaste druvsorterna i sammanhanget är chardonnay, merlot, cabernet Sauvignon och shiraz/syrah. Mycket aromatiska druvor som riesling, sauvignon blanc, muscat och gewürztraminer är däremot mindre lämpliga för barriguelagring.

 

 

 

 

 

 

photo credit: DiKol via photopin cc

Inga kommentarer

    Lämna ett svar