Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Gamla vinstockar

Tillägg som Vieilles Vignes, Vinas Viejas eller Old Vines blir en allt vanligare syn på vinflaskor och i vinbeskrivningar från ledande vinregioner både i och utanför Europa. Vad betyder beteckningarna egentligen? Uttrycket gamla stockar, eller old vines, används vanligtvis av producenter för att lyfta fram att druvorna kommer från vinstockar som har många år på nacken. Betyder det att gamla vinstockar alltid är bäst? Svaret på den frågan måste bli ja … och nej. Ja, gamla stockar ger mindre frukt och mindre volym. Det ger i sin tur ökad koncentration, större täthet och mer smak. Nej, bara för att stockarna är gamla betyder det inte per automatik att vinet är bra. Kvalitetsvin förutsätter samma noggrannhet i vinodlingarna och vinkällarna oavsett plantornas ålder.

 

Old vines

 

När vinstockarna har planterats ut tar det cirka sex år innan skördeuttaget håller god kvalitet. Stockar som växer i gynnsam terroir rotar sig med tiden allt djupare ned och rötterna tar därmed upp fler näringsämnen och mineraler. Det gör vinet mer komplext, koncentrerat och finessrikt. Störst skördeuttag ger en vinstock normalt mellan sitt 25:e och 50:e levnadsår. Därefter minskar skördarna och många vinodlare väljer att byta ut hela beståndet. Andra accepterar att vinstockarna ger mindre frukt och lämnar kvar åtminstone delar av bestånden, eftersom man samtidigt ser en högre druvkvalitet. Generellt kan man säga att en vinodling med stockar i medelåldern producerar 50 till 80 hektoliter per hektar beroende på de lokala förutsättningarna, medan motsvarande siffra för gamla stockar är 20 till 35 hektoliter. I katalanska Priorat växer dock hundraåriga carignan-stockar som ger ett skördeuttag på bara 8–9 hektoliter per hektar. Det finns ingen regel för när en stock är att betrakta som gammal. En del producenter väljer att använda beteckningen efter 60 år, medan andra väntar 80 år eller mer. I det fallet får vi helt enkelt förlita oss på vinproducenten goda omdöme.

 

old_grapes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

photo credit: Jocey K via photopin cc

photo credit: ryanovineyards via photopin cc

Inga kommentarer

    Lämna ett svar