Meny
Från jord till bord / Röda viner / Vintips

Nu är den här igen… Ettaler Kloster-Glühwein.

Förra året vid den här tiden lanserade vi Glühwein i vårt sortiment för första gången. Den blev så populär och vi sålde slut på bara två veckor. Och eftersom man på Ettaler Kloster inte producerar så stora mängder fick vi bara loss en begränsad mängd. I år har vi återigen vinet i vårt julsortiment men precis som förra året i limiterad upplaga. Vi säger: planera gärna inför julen i god tid om du vill kunna servera vårt Glühwein.

Vad är då Glühwein? Man kanske kan säga att det är de tysktalande ländernas motsvarighet till glögg och en traditionell dryck som är mycket populär under julen. Seden att krydda vin finns i de flesta kulturer sedan långt tillbaka i tiden, både som smakförhöjare och av hälsoskäl. Förr var vinet ofta nämligen av låg kvalitet på grund av dåliga lagringsförhållanden eller långa transporter.

Det juliga och kryddiga Ettaler Kloster-Glühwein tillverkas i det anrika klostret Ettaler i södra Tyskland, som haft ett bryggeri sedan 400 år tillbaka och där det fortfarande bor munkar. Vinet har en ovanligt finstämd kryddning och passar inte bara bra utomhus på den tyska julmarknaden utan även som en värmande dryck i hemmet. Nejlika, kanel och den typiska doften av pepparkakor kompletteras i smaken av russin, plommon och romaromer.

Ettaler Kloster Glühweing, glögg på tyska.

Ettaler Kloster Glühweing, glögg på tyska.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar