Meny
Druvsorter / Vinregioner

Historien om Pommery Brut

När vi idag beställer ett glas champagne någonstans i världen får vi automatiskt det eleganta mousserande vinet i en torr variant, en s.k. brut. Servitören förutsätter att det är så vi vill ha det. Torr champagne har länge varit den föredragna smakriktningen.

Men det var inte alltid så. Under den första hälften av 1800-talet framställdes champagne med tydlig restsötma och till och med riktigt söt champagne. Det var inte bara ett uttryck för de tidigachampagneälskarnas smak. En viktigare anledning var att man framställde champagne av druvor som inte hunnit mogna med tillräckligt komplexa aromer. Det kunde man dölja genom att tillsätta socker som kompenserade för de smakmässiga bristerna. Till slut var det en av Frankrikes berömda Veuves, dvs. champagneänkor, som kom att radikalt förändra förutsättningarna. Hennes namn var Madame Pommery.

 

 

Champagne - the story about Pommery Brut

Champagne – the story about Pommery Brut

 

Madame Pommery föddes i Ardennerna år 1819 som Jeanne Alexandrine Louise Mélin. Hennes man var en av grundarna till champagnehuset Pommery & Greno. Efter hans död år 1858 övertog hon driften av champagnehuset och kom att förändra champagneframställningen för all framtid. I år är det 140 år sedan Louise Pommery lanserade den första torra champagnen under beteckningen ”brut”. Då möttes hon av misstro och tvivel. Tanken på en torr champagne hade cirkulerat i champagnekretsar under flera år, men ihärdigt avvisats av företrädare för andra kända champagnehus. Louise Pommery lät sig inte nedslås av omgivningens tvivel. Hon trodde på sin produkt och blev en föregångare inom kvalitetsutvecklingen. För att kunna framställa en torr champagne kunde man inte bara utelämna sockret. När champagnen skulle gå ”oförädlad” genom lagring och mognad krävdes ett utgångsmaterial av högre kvalitet. Druvorna till en torr champagne måste vara utsökta! Det visste Madame Pommery.

Idag är det ingen som ifrågasätter produkterna från Pommery. Champagnemärket är ett av världens mest ansedda och produkterna exporteras till länder i hela världen. Madame Pommerys storslagna vision har blivit verklighet. När hon beställde den första flaskan Champagne Brut av sin källarmästare med orden ”Vi behöver ett vin som är så torrt det bara går, utan att det upplevs som hårt … ett sammetslent, mjukt vin med bra tyngd.” verkade det nog närmast omöjligt. Men han lyckades!

Champagne-förslag: Pommery Royal, Brut

 

 

photo credit: EverJean via photopin cc

Inga kommentarer

    Lämna ett svar