Meny
Druvsorter / Från jord till bord / Vin & Mat / Vinregioner

Ädelt vin från Montepulciano

Om du någon gång tillbringar sista söndagen i augusti i Toscana bör du ta chansen att uppleva Bravio delle Botti som är årets viktigaste arrangemang i småstaden Montepulciano. Det är ett spektakulärt lopp där utvalda personer från stadens åtta Contradas (stadsdelar) tävlar mot varandra. Vinnaren är den som snabbast kan rulla ett 80 kilo tungt vinfat längs en 1 800 meter lång bana genom ortens centrum. Montepulciano betecknas ofta som en pärla från renässansen och det ligger mycket i den benämningen. Liksom andra berömda orter i området, som Pisa, Siena och Florens, bjuder Montepulciano på många unika konst- och arkitekturskatter. Men renässansskatter och stadslopp i all ära. Mest känt är ändå orten för de fina vinerna. Vinernas goda rykte etablerades tidigt, ebbade tillfälligt ut och fick ett nytt uppsving för cirka 90 år sedan.

 

VyToskana

Vy Toskana

 

 

Vintraditioner från Valle Chiana
Det backiga landskapet runt Montepulciano är ett av Toscanas mest traditionsrika vinområden. Med Chianti och småstaden Montalcino som ligger bara 30 km bort är Montepulciano huvudområde för den klassiska och traditionsrika Toscanadruvan sangiovese. Sangiovese från Chianti är friska och livliga, Brunello från Montalcino är koncentrerade och täta, medan Vino Nobile från Montepulciano kännetecknas av sin finstämda och diskreta framtoning. Det är ett nobelt vin som minner om den gamla adeln i Toscana.

En medeltida exportsuccé
Redan under 1300-talet blev vinet från Montepulciano känt långt utanför Toscana. Då infördes riktlinjer för handel och export, och de lokala odlarna enades om gemensamma produktionskriterier för bland annat skördarna. Dessa tidiga kvalitetsåtgärder och de gemensamma regelverken bidrog i hög grad till framgångarna hos högt uppsatta personer som påve Paulus III (1468-1549). Påven som själv kom från Montalcino förde med viner från sina hemtrakter till Rom och det berättas att källarmästaren i påvepalatset, Sante Lancerio kallade vinet från Montalcino för Vino dei Signiori (vin för fina herrar) och ett fulländat vin Även Voltaire var en varm förespråkare för traktens viner liksom Thomas Jefferson, USA:s tredje president och en av sin tids främsta vinkritiker. I början av 1800-talet minskade intresset för vinerna från Montalcino, troligen som en följd av att vinodlarna inte längre följde de stränga kvalitetskriterierna lika noggrant.

Renässans för nobla viner
Vinerna från renässansstaden behövde en egen renässans och den kom till slut med vinproducenten Adamo Fanetti. Fanetti väckte liv i de gamla kvalitetsriktlinjerna och odlingsmetoderna. Därmed återfick vinet sin typiska karaktär. Det var också Fanetti som introducerade det nuvarande namnet år 1921. Han kallade sitt vin för Vino Nobile di Nobile för att betona den unika karaktären hos den nya och samtidigt så traditionsbundna drycken. Liksom vinerna från Chianti behöver Vino Nobile inte vara rensortiga, utan det räcker med 70 procent sangiovese. Här behövs förmodligen en liten förklaring. Sangiovesedruvan som växer här är en klon av sangiovese som kallas Prugnolo Gentile. Liksom Brunello i Montalcino har den mindre druvor och högre tanninhalt. Prugnolo har under många århundraden anpassat sig efter den lerhaltiga jorden och mikroklimatet i området. Druvan används huvudsakligen i klassiska röda cuvéer tillsammans med gamla Toscanadruvor som mammolo, canaiolo, colorino eller malvasia nera. Moderna odlare använder också gärna merlot. Vino Nobile lagras minst ett år på träfat och tillåts därefter mogna ytterligare ett år i flaskan. Viner som ska kallas riserva måste lagras i tre år.

Fanetti väckte liv i den slumrande regionen under 1920-talet och idag uppgår odlingsytan till drygt 1 200 hektar. Tack vare vingårdar som Tre Rose har den lilla, populära regionen blivit allt mer berömd och Vino Nobile di Montepulciano räknas idag till ett av Italiens främsta röda viner.

C. Raffelt för The Wine Company

Vinförslag:

Monsenese 2007

Villa Roma Chianti Classico 2009

photo credit: stevehdc via photopin cc

Inga kommentarer

    Lämna ett svar