Meny
Mattips / Vin & Mat

Vin till julmaten 2014 – våra bästa tips!

Snart är det återigen dags för årets stora mathelg – julen. Detta innebär även att det är dags att plocka fram våra bästa tips på viner till det traditionella julbordets alla maträtter!  Se till att beställa i tid så att du hinner få din beställning innan julafton.

jul-bild

Köttbullar – Château Bel Air Despagne Réserve 2010

Till köttbullar passar ett mjukt vin som är lite fruktigt, kryddigt och med toner av svartvinbär (cassis). Ett tungt rött vin skulle ta över smaken av köttbullarna, därför behövs ett lättare och balanserat vin utan för stora inslag av tanniner. Château Bel Air Despagne Réserve 2010 är därför ett utmärkt val.

Janssons Frestelse – Cattin Frères

Denna maträtt kräver ett friskt, saftigt och fruktigt vitt vin som ska passa bra med den krämiga potatisen såväl som till fisksmaken från anjovisen. Det pärlande, mousserande Alsace-vinet Cattin Frères är ett bra val till årets Janssons Frestelse.

Lutfisk – Aurora Gavi 2013

Lutfisk är en speciell maträtt som också kräver ett speciellt vin, inte allt för torrt. Då rätten har en aningen pepprig och kryddig smak rekommenderar vi ett vitt vin som det italienska Aurora Gavi. Det är ett friskt vin med en del syra, exotisk frukt och spirande blomtoner som med fördel kan serveras till lutfisken med dess tillbehör.

Julskinka – Borgogno Barbera d’Alba

Skinka passar bäst till ett milt men samtidigt inte för lätt rödvin. Borgogno Barbera d’Alba är ett fruktigt, kryddigt och djuprött vin som fyller näsan och smeker gommen. Vinet framställs på familjen Borgognos vingård i Piemonte och hör till ett av de främsta norditalienska vinerna. Ett perfekt val till julskinkan!

Sill – Cuvée Prestige Chablis 2012

Att matcha vin till sill beror till stor del på vilken sås eller vilka kryddor som använts till smaksättningen av sillen. Vinet måste ha tillräckligt mycket syra för att mäta sig med syran i sillen, utan att det blir för mycket och syran i vinet tar över. En klassisk Chablis tycker vi fungerar bra till denna typ av mat.

Prinskorv – Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2014

Korv är oftast en enklare maträtt som kräver en lätt, fräscht och fruktigt vin. Vinet måste också vara tillräckligt smakrikt för att mäta sig med styrkan i senapen som många äter till prinskorv. Sileni, en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland är ett vitt vin som passar fint till korvens milda men ändå kryddiga smaker.

Gravlax – Private Selection Chardonnay 2012

Lax är en mild och fin fisk som när den gravas balanseras av mer smakrika kryddor. En ekfatslagrad chardonnay är ett bra tips till lax. USA:s mest populära vin – det aromrika Robert Mondavis Private Selection passar utmärkt till gravlax.

Ris a la Malta – Champagne Heidsieck Monopole

Att servera Champagne till desserten är ett annorlunda och trevligt sätt att avsluta en måltid. Till en krämig och mjuk dessert som Ris a la Malta passar champagne ypperligt. Att servera champagne mot slutet är också ett bra sätt att pigga upp gommen efter en smakrik måltid.

1 Kommentar

Lämna ett svar