Meny
Vintips

Med känsla för tradition och innovation

CVNE, eller Compañía Vinícola del Norte España, grundades 1879 av Raimundo och Eusebio Real de Asùa i staden Haro. Sedan dess har CVNE gått i bräschen för kvalitetsutvecklingen inom den spanska vinodlingen. Man var exempelvis först ut med pastörisering och ritningen till den första vinkällaren utfördes av arkitekten Gustave Eiffel. Vinerna från CVNE har alltid räknats till de bästa från Rioja och de har i hög grad bidragit till regionens goda rykte i vinvärlden. Under tidigt 1920-tal lät familjen uppföra ytterligare en bodega i Rioja Alavesa. Den nya egendomen döptes till Viña Real och medan CVNE står för en elegant, traditionell riojastil producerar Viña Real lagringsdugliga, fylliga och fruktiga viner i en egen stil.

Viña Real Reserva Oro

Viña Real Reserva Oro

FÖRSTKLASSIGA VINER FRÅN RIOJA
Rioja är Spaniens mest kända vinregion. Det är också hemtrakt för stjärndruvan tempranillo som kännetecknas av sin intensiva fruktighet och harmoniska tanninstruktur. Tempranillon är huvuddruva i de röda riojavinerna som fått sin prägel av det närbelägna Frankrike. Riojavinerna lagras nämligen på franska ekfat av typen ”barricas” (det spanska namnet för barrique).  Kvalitetstänkandet fanns tidigt i Rioja och redan under renässansen infördes en enhetlig märkning. Den ursprungsbeteckning som används idag introducerades 1650 och vinodlarförbundens ansträngningar har givit resultat. Idag är en Rioja en DOCa-region, dvs. man har rätt att använda den högsta kvalitetsbeteckningen i Spanien.

KVALITETSBETECKNINGEN RIOJA
Faktum är att även kvalitetsnivåerna för den spanska vinodlingen uppfanns i Rioja. De riktar sig efter vinets lagringstid i barriquefat. Ju längre tid vinet lagrats i de små ekfaten, desto bättre anses det vara. Kvalitetsriktlinjen D.O.Ca. (Denominación de Origen Califi cada) anger exakta kriterier för hur länge ett vin ska lagras innan producenten får sälja det. För att ett vin ska få kallas reserva ska det lagras 36 månader, varav de första 12 månaderna på fat.

DEN IMPONERANDE ÅRGÅNGEN 2009
År 2009 var ett extremt år för vinproducenterna i Rioja och det visade sig tydligt i vinerna som framställdes då. En het försommar gjorde att druvorna mognade tidigt och stora mängder regn i augusti och September påverkade förutsättningarna. Resultatet blev att årgång 2009 räknas till de främsta från Rioja både bland vinkritiker och vinkännare.

Viña Real Reserva Oro, 2009, Rioja DOCa
Viña Real har skapat ett mästerligt riojavin! Druvorna till årgång 2009 har skördats tidigt och vid exakt rätt tid när fyllighet och syra uppnått perfekt balans. Reservan av 90 % tempranillo plus mazuelo, graciano och garnacha lagrades på nya träfat under 22 månader innan det tappades upp på flaska och lagrades ytterligare några år i vinkällare. Resultatet är ett vin med mogna och delikata fruktaromer av körsbär och svarta vinbär samt kryddor och vanilj. I gommen energiskt, komplext och välbalanserat med fina tanniner och tydlig struktur.

SÅ HÄR SÄGER PRESSEN OM ”Viña Real Reserva Oro”

92/100 Points
»The wine has very good balance and is developing some complexity in the nose with a touch of spices, raw meat and red fruit. The palate displays some fine-grained tannins, ripe fruit and good acidity in a well-built wine.« Robert Parker’s Wine Advocate

»Mycket bra.« Guía Peñin

»Dense, intense nose of dried herbs. Clean and very fruity, brisk and with real structure. Still young« Jancis Robinson

Inga kommentarer

    Lämna ett svar