Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vinkunskap / Vinprovning

Ett nytt år har börjat i vingården – Del 1

Ett nytt år har just börjat och du har säkert redan gjort upp planer för de kommande månaderna. Även på vingårdarna förbereder sig odlarna inför den nya säsongen, trots att de vet att de ursprungliga planerna kan behöva ändras om vädrets makter ställer till det. Allt arbete i vinodlingen kräver minutiös planering och noggrant avstämda arbetsmoment. Det är det enda sättet att säkerställa en hög kvalitet. Som vinodlare måste du arbeta efter en tydlig plan och den tas fram under vintern. Det omfattar alla moment från den första beskärningen till en tänkbar tidpunkt för skörd, även om det senare kan kännas långt borta när ett helt år fyllt av möjligheter ligger framför oss.

På många vingårdar är januari årets lugnaste månad och en tid när allt kretsar kring vinodlingarna. Inledningsvis handlar allt om beskärningen av vinstockarna. Med den lägger ägaren och hans team grunden för ett nytt, framgångsrikt år.

 

Beskärning (Copyright: Deutsches Wein Institut, www.deutscheweine.de)

Beskärning (Copyright: Deutsches Wein Institut, www.deutscheweine.de)

 


BESKÄRNING

Det är viktigt att man inte börjar för tidigt med beskärningen utan låter vinstocken ”arbeta” färdigt på egen hand. I januari, när reservförråden är påfyllda och saven har sjunkit ned till rötterna, så är det dags att börja beskära. Det är en viktig process som stärker vinstocken och gör den bättre rustad att klara vinterfrosten.

Beskärning är ett tidskrävande manuellt arbete. Varje vinstock måste bedömas och bearbetas individuellt och det klarar ingen maskin i världen. Vinodlaren har inget annat val än att ta på varma kläder och ge sig ut i vinterkylan. Samtidigt är det ett rogivande arbete, inte minst under soliga vinterdagar när snön gnistrar och de rödbruna vinstockarna skapar en vacker kontrast i det karga landskapet.

Tillvägagångssättet för beskärning kan skilja sig åt inom olika traditioner och i olika odlingsområden, men grundprincipen är densamma. Årets tillväxt som vilar mot vajern skärs tillbaka mot huvudrankan och i förberedelse för kommande skördar kortas även huvudrankan ned tills det återstår sex till åtta ögon som kan bära skott. När dessa under försommaren bildar nya skott, och efter hand fylls med druvklasar, är vinodlarens skörd för 2015 så gott som i hamn. Beskärningen handlar med andra ord inte bara om att få en vacker vinranka, utan är en metod att optimera kommande skördar.

Tidigare antog man virkesrester från gamla vinrankor som låg kvar i odlingarna skulle kunna orsaka svampsjukdomar hos de kvarvarande. Därför valde man att frakta bort och elda upp dem. Idag låter man i stället virket ligga kvar i vinodlingarna och utnyttjar det som ett näringsrikt, biologiskt avfall som tillför jorden och vinrankorna välbehövligt kväve. Dagens odlare har i högre grad än sina föregångare tillgång till forskning som underlättar arbetet i vingården och de nya generationerna av odlare lägger större vikt vid en hållbar vinodling med ekologiska förtecken. De värdesätter givetvis tips från äldre kolleger, men just när det gäller gödsling och plantskydd använder de helt andra metoder och arbetar enligt en gammal devis – less is more.

 

De gamla vinstockarna på vingården Wingert i Rheinhessen beskärs redan i januari. Copyright: originalverkorkt.de

De gamla vinstockarna på vingården Wingert i Rheinhessen beskärs redan i januari. Copyright: originalverkorkt.de

Med detta minimalistiska motto i åtanke används januari som en tid för återhämtning både för plantorna och för människorna. Även vinodlarna behöver fylla på energireserverna inför året och några ägnar vintertiden åt administration och marknadsföring. Andra unnar sig en veckas semester innan säsongen drar igång på allvar och gör det omöjligt att ta ledigt. Snart är det full fart i vingården igen!

 

 

Anna Schwarz

Anna Schwarz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Schwarz gjorde praktik hos HAWESKO (Hanseatischen Wein & Sekt Kontor / The Wine Company) som en del av sin utbildning och arbetar sedan dess för oss på distans. Hon kommer ursprungligen från Ruhrområdete och valde en något otippad karriär när hon satsade på vin. Anna har arbeta som vinodlare i olika vinområden och är ständigt på jakt efter nya utmaningar. För närvarande genomför hon en utbildning till vinodlingstekniker på vininstuitutet Bayerische Landesanstalt für Wein und Gartenbau i Veitshöchheim.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar