Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vinkunskap

På vingården – Del 2: Årets första viner tappas upp

 

 

I februari står vinstockarna ofta fulla av is mellan vajerraderna. Copyright:  istock.com

I februari står vinstockarna ofta fulla av is mellan vajerraderna. Copyright: istock.com

 

Även under årets andra månad handlar mycket av arbetet i vinodlingen om beskärning. På den plats där druvorna om några månader kommer att växa och frodas möts man en kylig vinterdag av kala grenar mellan vajerraderna. Många stolpar och vajrar har skadats av väder, vind eller maskiner och behöver bättras på. Februari är en relativt lugn månad som ger vinodlarna möjlighet att ägna tid åt den stomme där vinrankorna kommer att utvecklas under året.

I januari riktade vinodlarna all uppmärksamhet mot odlingarna, men nu flyttas fokus delvis till de unga vinerna i vinkällaren. Den stora frågan – hur står det till med årgång 2014? Har de unga vinerna nått tillräcklig mognad och är det dags atttappa upp dem på flaska? Tidpunkten måste vara rätt och därför genomför man dagliga provningar. Det är en spännande tid och man bjuder gärna in kolleger att delta i provningarna. Deras åsikter är värdefulla och det uppstår intensiva diskussioner kolleger emellan.

I vinkällaren provas det för fullt. Hur moget är vinet? Hur ska årets cuvée se ut? Renligheten är självklart högsta prioritet. Copyright: istock.com

I vinkällaren provas det för fullt. Hur moget är vinet? Hur ska årets cuvée se ut? Renligheten är självklart högsta prioritet. Copyright: istock.com

Den tyska vinscenen är liten och volymmässigt spelar de tyska vinerna en underordnad roll på världsmarknaden. Däremot förknippas de med en genomgående hög kvalitet och det kan nog härledas till det faktum att vinodlarna regelbundet utbyter tankar och erfarenheter. Man diskuterar allt från vinerna till arbetet i vinodlingarna och försäljning eller export. För några årtionden sedan var ett sådant meningsutbyte mellan vinodlare mycket ovanligt. Det var sällan en odlare överhuvudtaget fick chansen att besöka källaren hos en kollega. Idag är tongången en helt annan. Dagens vinodlare har förstått att nya möjligheter öppnar sig när man väljer att arbeta med varandra. Det är en klok inställning och den har givit resultat!

 

Åter till huvudfrågan – hur står det till med årgång 2014? För oss som konsumenter är året förbi, men för vinodlarna börjar 2014 först nu bli riktigt intressant. I början av året var vädret på odlarnas sida. Men det som såg ut att bli ett succéår tog en abrupt vändning i augusti. Häftig nederbörd, ädelröta, svampangrepp och den fruktade suzukiiflugan (en släkting till bananflugan som angriper färsk frukt och bär) är några begrepp som nästan alla vinodlare tvingades förhålla sig till under hösten 2014. Det var en tuff tid för många vinodlare, men de flesta vingårdarna tog sig igenom motgångarna med den äran. Tack vare arbetsintensiva spontanskördar och manuellt urval av druvor ser årgång 2014 ut att bli ännu ett bra år för oss vinälskare. För vinodlarna är prövningarnas tid däremot inte helt förbi. De höga kvalitetsprinciperna har medfört att en del vingårdar endast kommer att kunna fylla en tredjedel så många flaskor som under ett normalt skördeår!

De senaste åren har inneburit magra skördar på flera håll och det gör att bestånden hos många vinodlare snabbt säljer slut. Det betyder samtidigt att efterfrågan på nästa årgång ökar. För att kunna tappa upp de ”lätta och fruktiga” basvinerna på flaska så snabbt så möjligt väljer man att avbryta jäsningen tidigt och filtrerar vinerna. Den klara frukten uppnås genom lagring på tankar i rostfritt stål.  Därmed skiljer sig de unga vinerna från mer lagerdugliga kvalitetsviner som får mogna ytterligare några månader på finjäst. För att kunna bedöma vilka viner som kan blandas samman måste man ta prover på varje enskild tank. De första cuvéerna kan framställas av en druvsort eller av flera. I en cuvée är det tillåtet att förena olika druvsorter, druvor från olika odlingar eller till och med druvor av olika årgångar.

Det är det som skapar spänningen! Eftersom varje tank och varje fat är unikt har inte ens den skickligaste vinodlaren någon garanti för hur  vinet kommer att utvecklas under jäsning och mognad. Men snart vet vi! I februari kommer de första unga vinerna av årgång 2014 ut i handeln och du kan själv bedöma hur vinodlarna lyckats denna gång.

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar