Meny
Kul/Bra att veta / Tävlingar / Vin & Mat / Vinprovning / Vinregioner

Ett år på vingården del 3: Mars

Året har fortfarande knappt börjat och ändå är det redan mars! Med årets tredje månad ser man den första antydan till vår i vingården. Äntligen vaknar naturen upp ur sin långa vintersömn. Fåglarna sjunger igen och dagarna blir märkbart längre. Det är en skön och hoppfull tid och till och med arbetet känns lättare.

 

I Lageder i Südtirol. Copyright: Christoph Raffelt

I Lageder i Südtirol. Copyright: Christoph Raffelt

I inledningen av mars återstår det ofta en del beskärning av vinrankor och en del reparationsarbeten i vingården. Nu när solen värmer känns det hårda manuella betydligt lättare. När beskärningen är avklarad följer en annan tidskrävande manuell uppgift – spaljering. Eller nedbindning. Eller böjning. Eller uppbindning. Kärt barn har många namn och varje odlingsområde har sin terminologi. I grund och botten handlar det dock om samma sak. Vinrankorna ska fixeras vid vajern i stommen. Det här momentet underlättar alla efterföljande moment under året och är en förutsättning för de senare mekaniserade stegen. Det är lättast att binda ned vinrankorna när träet är fuktigt och redan lite böjt, eftersom det minskar risken att en ranka bryts av under hanteringen. Helt säker kan man förstås aldrig vara. Även den skickligaste odlaren råkar ut för missöden ibland och när det händer har man en vinstock som inte kan ge någon skörd det året.  Ekvationen är enkel. Ögon som inte får möjlighet att skjuta skott blir druvor som inte kan skördas eftersom de aldrig fick chansen att växa!

Mässan Prowein har blivit en av världens viktigaste mötesplatser för vinbranschen. Copyright: Christoph Raffelt

Mässan Prowein har blivit en av världens viktigaste mötesplatser för vinbranschen. Copyright: Christoph Raffelt

 

Samtidigt som det arbetas flitigt i vingården pågår även en febril aktivitet med filtrering och upptappning i vinkällaren. Allt fler viner i bassegmentet fylls på i flaskor som efter hand släpps till försäljning.

För vinodlaren räcker det nämligen inte att ha talang i vinodlingen och vinkällaren, utan även försäljningsbiten spelar in. För att öka försäljningen och omsättningen reser många vinodlare runt och marknadsför sina viner både inom landet och utomlands. Överallt arrangeras middagar, provningar, presentationer och mässor. Det är ett ansträngande och roligt jobb som skänker mycket glädje, men som också kräver mycket planering. Arbetet i vingården måste ju fortgå under tiden. Vid säsongstoppar, när många uppgifter sker parallellt, blir det mycket påtagligt hur viktigt det är att ha ett välfungerande team!

 

Vinprovning på Prowein. . Copyright: Christoph Raffelt

Vinprovning på Prowein. . Copyright: Christoph Raffelt

Och just det är en stor del av fascinationen med vin och den unika vinbranschen. Frågan är om det finns någon annan bransch där man kan följa framväxten av en produkt lika nära som i vingården? Här är allt helt transparent. Från planteringen och skötseln av vinstockarna till lagringen och upptappningen av de färdiga vinerna i flaskor som säljs till kunden. I vingården är varje steg en direkt och logisk följd av det föregående. Allt ligger i odlarens hand – odling och skörd, ”förädling” av druvsaften till vin, upptappning på flaskor och försäljning.

Det sistnämnda är för övrigt något av ett ledord för mars månad – försäljning och marknadsföring av vinerna.

I mars varje år arrangeras världens viktigaste vinmässa ”ProWein” i den tyska staden Düsseldorf. För tjugonde året lockar mässan över 50 000 fackbesökare och över 5 000 utställare från nästan 50 olika länder. Det är ett färgstarkt evenemang som engagerar hela branschen. Här sammanstrålar krögare och detaljhandlare, hotellrepresentanter möter representanter från vinkooperativen och inköpare från hela världen informerar sig om utvecklingen. Den stora branschmässan är en viktigt händelse som ger utställare och besökare möjlighet att träffa gamla bekanta och lära känna nya intressanta människor. Men det är förstår inte bara de trevliga samtalen som lockar. Ännu viktigare är möjligheten att ta del av nya trender och prova nya viner. Vid sidan av nyheterna från vinvärlden är det alltjämnt de traditionella odlingsregionerna som står i fokus under mässan. De viktigaste vingårdarna och vinkooperativen har egna montrar där någon alltid finns på plats med information och personlig rådgivning. Dessutom finns det flera zoner avsatta för vinprovningar.

Mässan som pågår under tre dagar omfattar även kvällsaktiviteter. Det är en intensiv tid och det är med viss lättnad man som utställare eller besökare återvänder hem igen för att se att allt står rätt till hemma på vingården.

Så går en omväxlande månad till ände. I april väntar nya utmaningar när det börjar gro i markerna och våren gör sitt intåg på allvar. Men det får ni läsa mer om i nästa månadsuppdatering!

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar