Meny
Druvsorter / Vinkunskap

Vinskola del 6 – Druvkunskap rödvinsdruvor

Idag odlas det fler blå druvor än vita druvor i världen trots att vitt vin är mer populärt. Det går nämligen inte att ställa om produktionen från rött till vitt vin efter eget godtycke. Vita viner behöver en högre syranivå och därför är det viktigt att syran bevaras i druvorna. Det lyckas bäst i gränstrakterna av världens ”vinband” och i odlingar på högre höjd, dvs. i miljöer där det är varmt under dagen men tillräckligt svalt under natten för att syran inte ska försvinna. Röda viner behöver i sin tur ett varmare klimat.

 

Lambrusco Traube Foto: Flickr / StoryTravelers

Lambrusco Traube
Foto: Flickr / StoryTravelers

Cabernet Sauvignon
Gammal rödvinssort som ger små skördar och som innehåller mycket tanniner. Ger förstklassiga, mörka viner med lång lagringsduglighet och odlas därför på många platser i världen. Doften präglas av svarta vinbär, cederträ och svartpeppar. Den största förtjänsten hos cabernet sauvignon är druvornas finess och aromrikedom. När de kan mogna fullt blir resultatet mångfacetterade och tanninrika viner. Bären är medelstora med ett mörkblått, tjockt skal.

Grenache
Blå druvsort som ger karaktärsfulla och eldiga röda viner som är ljusare till färgen. Druvan har sitt ursprung i det gamla kungariket Aragonien i Spanien och spreds under 1700-talet över hela världen. Det brukar sägas att kärt barn har många namn och grenachedruvan är inget undantag. I Spanien kallas den Garnacha, i Rhônedalen och i Languedoc-Roussillon heter den Grenache (och är en av de 13 druvsorter som får används i Châteauneuf-du-Pape), på Sicilien är den känd under namnet Cannonau och i Australien och Kalifornien framställs White Grenache. Grenachedruvan mognar tidigt och är motståndskraftig mot torka, vilket är en stor fördel i heta, torra vinregioner.

Merlot
Merlotdruvan är en mångkunnig druva. Den ger mycket stora skördar och används ofta i enkla bordsviner som inte omfattas av några volymbegränsningar. Samtidigt ingår den i några av världens mest kända röda viner som det legendariska bordeauxvinet Château Pétrus. Merlot innehåller mindre tanniner och mindre syra än cabernet sauvignon och är mindre lagringsdugligt. I gengäld är alkoholhalten högre. Druvan mognar tidigt och därmed fullt ut. Den kan med fördel blandas med andra druvsorter i det som kallas assemblage. Merlot är en flexibel druva som kan hantera olika miljöer och även svalare mikroklimat.

Nebbiolo
Nebbiolo är en imponerande och karaktärsfull druva. I Piemonte används den för att framställa storslagna röda viner som Barbaresco och Barolo.

Pinot Noir eller Spätburgunder
En av de äldsta druvsorterna i världen som ger eleganta viner med en lite kärv finess. Färgen är lätt purpurröd och aromerna visar en påtaglig fruktsötma. Bären är mindre och har tunnare skal än hos andra druvsorter. Pinot noir ger vin med milda tanniner. Många odlare bearbetar därför druvorna för att öka tanninhalten. I Tyskland kallas den för Spätburgunder eller Blauburgunder. Pinot Noir trivs bäst i svala regioner och är en av få rödvinsdruvor som nästan alltid används i druvrena viner.

Sangiovese
Italiens viktigaste rödvinsdruva är mest utbredd i Toscana. Där utgör den basen i Chianti, Vino Nobile di Montepulciano och Brunello di Montalcino. Sangiovesedruvan förekommer i otaliga varianter, men de mest kända är sangiovese grosso och sangiovese piccolo. Den mognar relativt sent och ger fruktiga, tanninrika och syrabetonade viner som behöver lagras en tid. Första gången druvan omnämns är 1722 i Toscana, men mycket talar för att den odlades av etruskerna i Italien redan 2 000 år tidigare.

Syrah eller Shiraz
En av världens elegantaste rödvinsdruvor som framförallt återfinns i Rhône. Druvorna är mörka och tanninrika med bitterljuva, kryddiga aromer. Det är fortfarande oklart om druvan har sitt ursprung i Rhône eller om den kom dit med handelsresande från staden Shiraz i Persien. Klart är att den kallas just shiraz på andra sidan Atlanten där den är en av de viktigaste rödvinsdruvorna vid sidan av cabernet sauvignon.
Viktig spansk druvsort som används i de berömda vinerna Ribera del Duero och (till stor del) Rioja. Kallas lokalt även Tinto Fino eller Tinto del Pais och ger mörka, lagringsdugliga viner med hög garvsyra och syra. Om druvsorten har sitt ursprung i Spanien eller importerades dit från Frankrike under medeltiden är inte helt klargjort, men idag odlas den inte alls i Frankrike.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar