Meny
Om The Wine Company

Så väljer vi ut årets vin!

Lång väg till Årets vin

 

Resor över hela världen

Våra inköpare träffar regelbundet vinhandlare och vinodlare i hela världen. Personliga möten är en förutsättning för att vi ska kunna bygga upp goda, långsiktiga relationer med våra samarbetspartner och resor är därför en viktig del av jobbet som inköpare.

Det blir många besök på vingårdar med rundturer i odlingar, besök i källare och vinprovningar. Kompetens och lyhördhet är två viktiga egenskaper för att kunna välja ut den bästa cuvéen eller det bästa fatet, och våra experter får ofta möjlighet att hjälpa till med den anspråksfulla uppgiften.

De besöker alla stora vinmässor och tar del av nyheter och nya trender samt knyter kontakter. Under mässorna hålls stora vinprovningar som ger en bra bild av utvecklingen i vinvärlden.

 

Långa listan – viner med det lilla extra

Var och en av våra inköpare väljer ut ett eller flera viner från sin region som de anser förtjänar titeln Årets vin. Dessa röda och vita viner presenteras sedan för kollegerna.

Kriteriet är att alla utvalda viner ska ha något som utmärker dem. Ibland har vingården en ovanligt lång och händelserik historia. Andra gånger drivs vingården av en familj som haft ett ovanligt stort inflytande på utvecklingen i sin region. Men ofta handlar det om nya, spännande viner som vi vill rekommendera till våra kunder. Även prisvärdheten är ett avgörande kriterium – viner som ger en hög kvalitet till ett rimligt pris har större chans att hänga kvar till slutrundan.

 

Listan med viner i slutomgången – titelkampen hårdnar

Vi tittar gemensamt på alla förslag och väljer ut ett antal viner som går till final och som sedan provas flera gånger. Vid helt nya viner testar vi flera gånger ett aktuellt fatprov direkt från vinodlaren och provningen genomförs flera gånger med några veckors mellanrum. Upptappade viner anländer i provningslådor.

Diskussionerna går ofta heta under åtskilliga veckor, men till slut faller avgörandet genom demokratiskt beslut. Det vin som förespråkas av en majoritet vinner. För varje år kan det bara finnas ett rött och ett vitt vin som vinner hederstiteln Årets vin!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar