Meny
Kul/Bra att veta / Serveringstips / Vinkunskap

Vinskola del 9: Rätt glas till rätt vin

WK_W10_11_86_87.indd

Det finns glastillverkare, som har ett perfekt glas till nästan varje känd druvsort. Det innebär, att man skulle behöva ett dussintal olika glas i skåpet. Det är säkert spännande, men inte absolut nödvändigt. Man klarar sig fint även med betydligt färre olika glastyper, nämligen 4-5.

 1. Champagneglas
  Det är något man definitivt behöver. Allt som bubblar och skummar passar för dessa glas– mousserande vin, Prosecco Frizzante eller Spumante, Cava, Lambrusco och årgångschampagne. Det klassiska champagneglaset är här rätt val. Långt, något tulpanformat i mitten och avsmalnande uppåt. Inte att rekommendera är däremot coupeglas eller flûte-glas, då arom och bubblor försvinner för snabbt.
 2. Vitvinsglas
  Ett vitvinsglas bör vara relativt slankt, något tulpanformat och avsmalnande uppåt. Detta glas passar för alla unga, friska vita och roséviner, men kan även komma till användning i samband med fylliga vita viner med mycket kropp. För mer kraftiga och mogna vita viner, framför allt Chardonnay från Bourgogne eller från Kalifornien tar man däremot i regel hellre ett Bourgogne-rödvinsglas.
 3. Bordeauxglas
  Ett bra standardglas för de flesta röda viner, inte bara för Bordeaux. Det passar bra till kraftiga röda viner med mycket tanniner (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah), men är absolut OK även för lättare och enklare röda viner, om det inte är för voluminöst. Glaset bör alltid vara avsmalnande uppåt, utan att bli för smalt.
 4. Bourgogneglas
  Inte alla röda viner hör hemma i ett Bordeauxglas. Framför allt viner med högre syra trivs i Bourgogneglaset och har där bättre möjligheter att utveckla sin finess. Till dessa viner hör alla viner från Pinot Noir (Spätburgunder, Blauburgunder), Nebbiolo (Barolo, Barbaresco), traditionell Tempranillo (Rioja) och Gamay (Beaujolais). Även viner från Sangiovese (Chianti Classico, Vino Nobile, Brunello di Montalcino) kan serveras i detta glas.
 5. Dessertvinsglas
  Alla som då och då dricker ett dessertvin, behöver en speciell glastyp (i nödfall kan man också ta ett normalt vitvinsglas). Det bör vara litet, avsmalnande uppåt och endast lite diskret tulpanformat på mitten. I detta glas kan man njuta av nästan alla dessertviner som druvselektioner, natursöta viner, TBA-viner (Trockenbeerenauslese), Isvin, Vin Santo, Sauternes, Tokajer, Sherry, Madeira, Portvin osv.

BILD: RÖDVINSGLAS

Inga kommentarer

  Lämna ett svar