Meny
Vinregioner

Historien om vingården Napa Valley

© marslasarphotos by istock

Napa Valley är förmodligen Amerikas mest kända vinodlingsområde och Napaviner var de första vinerna från Nordamerika som kom till Europa för att stanna.

Den underbart vackra Napadalen gör en vid sväng 50 kilometer i nordöstlig riktning. Dalens nedre del i närheten av San Francisco är ganska kylig då dimman från San Francisco Bay sveper in över dalen. Idealiska förutsättningar för sorter som Pinot Noir eller Chardonnay. I det mellersta, något varmare område växer druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot eller också Syrah. Den kaliforniska specialiteten Zinfandel hör däremot hemma i den varmare övre delen av dalen.

 

Napa har lockat mycket folk soLandkarte Napa Valleym vill investera i området och därför hittar man här bredvid traditionella och väl ansedda ”Wineries” även många, delvis även mycket små ”Boutique Wineries”.Under de senaste fyrtio åren har regionen Kalifornien genomgått en enorm utveckling. I det milda, torra och svala klimatet odlas en stor mångfald av druvsorter. Det handlar i första hand om internationella druvor som chardonnay eller sauvignon blanc för vita viner och cabernet sauvignon, merlot eller syrah för röda viner. En annan viktig druvsort som fått något av en särställning är zinfandel. Länge trodde man att det var en kalifornisk specialitet, men nyligen fastställdes att zinfandeldruvan är nära besläktad med primitivodruvan i södra Italien.

 

 

Robert Mondavi Winzer Napa ValleyRobert Mondavi är urtypen för en person som levt den amerikanska drömmen, det vill säga att var man eller kvinna är sin egen lyckas smed. Han har nått sina framgångar genom hårt arbete och genom att återinvestera alla pengar i sin passion – vin. Mondavi Winery anlades 1966 i den för Kalifornien så berömda missionärsstilen. Platsen var Napa Valley och grundandet är något av en milstolpe i amerikansk vinhistoria. Här grundlades det som kom att bli det kaliforniska vinundret. På bara några år blev Robert Mondavi en av världens mest kända vinproducenter och hans viner värderas högt av såväl vinkännare som vinälskare. Mondavis viner har i många år varit förebilder för andra vinodlare i den nya världen.

Robert Mondavi Private Selection Zinfandel 2013
 Robert Mondavi Zinfandel Private Selection

Robert Mondavis Private Selectionviner kommer från regionen Central Coast (Napa valley). Här råder ett kyligt, blåsigt klimat präglat av fuktig dimma – men med många soltimmar under eftermiddagarna. Klimatet är perfekt för Zinfandel. Här kan druvan utveckla sin yppigt fruktiga kropp och sin sammetslena, fylliga textur.

 

Pris:   139 kr
Artikel-nr: 149069

Link:   Robert Mondavi Private Selection Zinfandel 2013

 

 

1 Kommentar

Lämna ett svar