Meny
Mattips / Vin & Mat / Vintips

Vin till grillat

copyright by istock.com

copyright by istock.com

Öl och grillning är en klassisk kombination, men även många viner passar fantastiskt bra till grillat kött. Till en lättgrillad biff eller kotlett bör du välja ett rött vin med tydlig fruktsyra och lätt rostade toner från lagringen på träfat.

Ett gott val är Bordeaux, men även saftiga och koncentrerade viner från Sydfrankrike, fruktiga och pikanta malbec eller carmenère från Argentina och Chile eller rostbetonade pinotage från Sydafrika passar bra. Andra säkra kort är cabernet sauvignon med aromer av cassis, paprika och peppar eller fruktiga och fylliga zinfandel och petite sirah från Kalifornien.

Dessa viner passar extra bra till mat tack vare den relativt höga alkoholhalten på 13,5 till 15 %. Om sommarkvällen är varm och middagen fortsätter till långt in på småtimmarna bör du övergå till mindre alkoholstarka vitviner eller roséviner efterhand.

Ett fruktigt rosé eller ett saftigt vitt vin passar också perfekt till ljust kött som grillad kyckling eller lätthalstrad tonfisk. Även bland vita viner bör du välja ett fylligt och fatlagrat vin som harmonierar med de rostade tonerna hos kycklingen eller fisken. Ett moget chardonnay är ett bra val liksom grüner veltlinerweißburgunder och sauvignon blanc. Kraftiga rosévin framställs bland annat i Australien, Spanien och Chile. Vid valet av vin ska du tänka på serveringstillfället. Här gäller det en grillkväll och inte en fyrstjärnig middag. För att möta upp de mustiga grillaromerna krävs koncentrerade viner med lite tyngd. Innan och efter maten kan du däremot välja lättare viner som inte upplevs för tunga i sommarvärmen. Ett friskt riesling, ett ungt grüner veltliner eller ett lätt  vinho verde är några goda rekommendationer.

 

Vårt Provpaket Barbecue med 12 röda viner

Paket-Barbecue2Två flaskor av varje sort:
Urmeneta Carmenère 2014, Valle Central – Chile
Montecampo Appassimento 2011, Rosso Veneto IGT – Italien
Rothschild Merlot 2013, Pays d’Oc IGP, Domaines Barons de Rothschild (Lafite) – Frankrike
The Grinder Pinotage 2013, WO Western Cape – Nya Zeeland
Baglio Gibellina Passimiento 2013, Terre Siciliane IGT – Italien
Monte Real 2013, Rioja DOCa, Bodegas Riojanas – Spanien

Artikelnr. 149527

Pris per paket: 1276 kr

Link: The Wine Company – Provpaket Barbecue

 

Grillåda med tre kvalitetsredskap

GrillådaGrilla som proffsen! Beställ ett robust och tåligt set med allt du behöver för att briljera vid grillen. Självklart är alla delar av genomgående hög kvalitet. Med det exklusiva redskapssetet kan du grilla vad du vill utan ansträngning. Den fina och solida lådan i aluminium innehåller ett tredelat redskapsset med stekspade, grilltång och grillgaffel i rostfritt stål.

Artikelnr. 372115

Pris per set: 190 kr

Link: The Wine Company – Grillåda

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar